Косово внесе кандидатура за ЕС (обзор)

Пет държави-членки не признават страната

Това са надеждите и мечтите ни

Премиерът на Косово Албин Курти предаде в четвъртък официалното искане на страната си за статут на кандидатка за членство в ЕС в Прага, официално стартирайки труден процес, усложнен от противоречивите отношения между Прищина и Белград.

Албин Курти предаде документите на Микулаш Бек, чешкият министър по европейските въпроси, чиято страна е ротационен председател на ЕС. “Това е исторически ден за народа на Косово и велик ден за демокрацията в Европа”, каза Курти пред репортери.

“Писмото, което нося, съдържа надеждите и мечтите на нашите граждани, които са работили толкова усилено, за да стигнат до този ден”, добави той. Документът беше подписан в сряда от Курти, президента на Косово Вьоса Османи и председателя на парламента Глаук Конюфца.

Пет страни от ЕС, Гърция, Испания, Румъния, Словакия и Кипър, все още не признават независимостта на Косово. Сърбия, заедно със своите съюзници Русия и Китай, все още смята Косово за част от своята територия. “Вярвам, че с нашата решителност и добра воля ще променим и нагласата на потенциалните скептици”, заяви още Курти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"