Крадат и разбиват автомобили на Халкидики

Нашенски апаши тормозят летовниците

Отмъкват мобилни телефони, документи, бижута и пари

Задължително е да се сигнализира полицията

През последния месец зачестиха оплакванията на българи и румънци за разбити и откраднати автомобили по време на почивка в северна Гърция, алармират полицейските органи в южната ни съседка.

Почиващите се съветват да паркират автомобилите си на платени паркинги, където има денонощен контрол, както и да внимават през деня, докато плажуват къде оставят автомобилите си.

Предупреждения за разбити автомобили публикуват и пострадали български граждани в социалните групи във Фейсбук.

“Внимавайте какво оставяте в колата си по паркингите до плажовете и какво се вижда вътре в колата. В последния ни ден в Гърция, Калитея, с багажите в колата на паркинг, където платихме 5 евро, счупиха задния прозорец на колата и отмъкнаха три сака и раницата ми с документи и ценности. За щастие имах и паспорт в жабката, до която не са се добрали”, пише Росица Савова.

“На паркинга, близо до плажа Понтоливадо, се случи същото на съседен автомобил. Оказа се че крадците са българи от Стара Загора. Бяха взели парите, а чантата с документите бяха изхвърлили по пътя”, коментира Стефка Анастасова.

“Да дойдеш в Гърция и да бъдеш ограбен от българи, парадокс! Пиша този пост с цел да бъда полезна с информация за почиващите в района на Кавала и по-специално в района на Амолофи и местата за паркиране на Егнатия одос. Моля, не паркирайте колите си на изолирани паркинги. Има организирана група, която разбива коли с цел кражба на лични вещи и документи”, написа Мария Герова.

Позовавайки се на полицията в Гърция, жената споделя, че се знае кои са извършителите.

“Разпознахме ги по българските им лични карти. Бъдете бдителни!”, завършва публикацията си тя.

Според пострадалите туристи, крадците вземат от колите каквото намерят - чанти с пари, мобилни телефони, бижута. Полицията е успяла да установи редица други кражби, както и извършители, след като е сравнила пръстовите отпечатъци.

С цел предотвратяване на подобни престъпления МВнР препоръчва на летуващите в Гърция български граждани да не оставят чанти с лични документи други вещи в притежаваните от тях автомобили в плажните зони и в населените места, тъй като те привличат вниманието на престъпниците.

При разбит автомобил е задължително да се сигнализира полицията. А при откраднати документи дипломатическото представителство на България в Гърция.

Препоръчително е да носите документите за самоличност със себе си, дори и на плажа, тъй като срока за издаване на временен паспорт (пасаван), при откраднати документи, отнема няколко дни.

Собствениците са задължени да ги събират

100 евро глоба за кучешки изпражнения в Гърция

Котките не трябва да са постоянно в клетки

Паспортите на домашните любимци трябва да са актуализирани.

Ако сте на почивка в Гърция заедно с домашен любимец трябва да знаете, че ви очакват солени глоби съгласно Държавен вестник 169/18-9-2021 (брой първи).

По време на разходка собствениците на кучета са задължени да събират кучешките изпражнения. В противен случай ги очаква глоба от 100 евро. Всеки, който придружава кучето на разходката му, трябва да гарантира, че животното не навлиза в други имоти или обществени зони и спазва правилата за безопасно разхождане на кучето. В противен случай глобата е 300 евро. Същата сума ще бъде платена, ако кучето причини щети.

Ако при проверка се окаже, че паспортът на животното не е актуализиран, собственикът се глобява с 300 евро. Същата глоба се налага и на собствениците, които държат котката си постоянно в клетка.

При пътуване се допускат се малки домашни любимци (ненадвишаващи 10 кг) в целия автомобилен, железопътен и релсов обществен транспорт, както и в таксита и пътнически кораби, при условие че животните са в обезопасена транспортна клетка и придружени от собственика. Ако не бъдат поставени в транспортна клетка глобата е от 300 евро на животно.

Също така забранено е превозването на домашни любимци в багажното отделение на автобуси. Глобата достига до 1000 евро.

Около и над 40 градуса

Маратон на необичайни жеги до 25 юли

Повишена опасност от пожари

Ограничете дейностите на открито между 10:00 и 16:00 ч.

Горещата вълна, която теоретично започна от четвъртък, ще продължи поне до 25 юли, прогнозират гръцките синоптици. В Атина в неделя се очакват +40°C, а в Ираклио на Крит живакът ще се покачи до +41°C. В повечето дни температурата ще се доближава до границите на необичайна гореща вълна. Областите, в които живакът също ще удари +40°C до неделя са Лариса и Патра.

Издаден е специален бюлетин “Времето: много високо ниво на топлинен товар в страната”, в който се разяснява заплахата за човешкото здраве поради термичното натоварване върху човешкото тяло.

Отчитайки всички фактори, системата за биометеорологично предупреждение HEAT-ALARM предупреждава за топлинния стрес, който може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Регионите, които се очаква да бъдат най-засегнати, достигайки до екстремно ниво на риск, включват Кавала, Халкидики, Килкис, Пела, Иматия, Пиерия, Корфу, Месиния, Самос, Икария и Калимнос.

Избягване на дейности на открито между 10:00 и 16:00 ч., се счита за абсолютно необходимо за защита на човешкото здраве. В 8 области на страната има силно повишена опасност от пожари.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"