Край на рекета на топлофикациите

Появи се информация, че от дружествата се опитват да спънат корекциите

В Народното събрание гласуват окончателно промените в Гражданския процесуален кодекс

Край на високите съдебни такси, които прибират топлофикационните дружества за юрисконсулти по време на дела, ще бъде сложен днес в Народното събрание.

Депутатите ще гласуват на второ четене промените в Гражданския процесуален кодекс, внесен от правната комисия на НС.

Корекциите бяха одобрени на първо четене в края на миналата година, като инициатор на текстовете е националният омбудсман Мая Манолова.

Според промените съдът ще преценява какъв да е размерът на възнаграждението на юрисконсултите по Закона за правната помощ, за да не се плаща за дълг от 20-30 лева сума от 300-400 лева, както е по досегашния ред.

“Вече няма да има такива практики - таксата да бъде много по-висока от сумата, за която се води гражданското дело от съответното дружество”, коментира пред “Труд” депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок и член на правната комисия Петър Славов.

Според него в момента изобщо не е ясно как дружествата плащат на наетите юрисконсулти и дали им дават цялата сума, която съдът присъжда за техните услуги.

Още при първото гледане на законопроекта в комисия депутатите записаха допълнителен текст, според който сумата по делото няма как да надхвърля размера на правната помощ. В закона за нея са разписани детайлно тарифите за всеки казус в съдебна зала.

Тогава омбудсманът Мая Манолова напомни на депутатите за случаи, в които монополист съди длъжник за 900 лева за несъбираемо вземане от 5 лева. Тя показа данни, според които заради възнаграждение на юрисконсулти, до 2015 г. са събрани над 18 млн. лева.

В същото време до “Труд” стигна информацията, че от топлофикационните дружества през последните дни са звънели на депутати от различни политически сили, представени в Народното събрание. Причината - опитвали се да убедят избраниците да не гласуват “за” както на първо четене, когато промените минаха. Изтъквали аргумента, че ако корекциите бъдат одобрени, приходите на дружествата ще спаднат драстично.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"