Крайнодесните твърдо водят за вота във Франция

"Национален сбор" с най-голямо доверие за икономика и финанси

Центристите на Макрон остават на трето място

Френската крайна десница “Национален сбор” твърдо остава фаворит за спечелване на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция на 30 юли. Това показва най-ново проучване на общественото мнение, публикувано вчера, предаде Ройтерс.

Анкетата на “Ипсос” за френския в. “Паризиен” и Националното радио, проведена на 19 и 20 юни, дава на “Национален фронт” 35,5% от гласовете. Втори, според допитването, е “Нов народен фронт” - обединение на левите партии, с 29,5% от гласовете.

Центристкият блок около партията на президента Еманюел Макрон “Ренесанс” е на трето място с 19,5%.
Очаква се избирателната активност да е между 60 и 64%, което ще е значително повече от тази на предишните парламентарни избори през юни 2022 г. - 47,5%, посочва Ройтерс.

Преднината на “Национален сбор” в социологическите проучвания преди изборите е малко вероятно да даде на партията абсолютно парламентарно мнозинство. Вотът бе свикан от Макрон след съкрушителното поражение на неговия съюз на изборите за Европейски парламент на 9 юни.

В отделно проучване на “Ипсос”, публикувано от британския в. “Файненшъл Таймс”, “Национален сбор” е посочен като най-надежден за управление на икономиката и публичните финанси. Според допитването 25% от анкетираните вярват най-много на “Национален сбор” за вземане на правилни решения по икономически въпроси срещу 22% за “Нов народен фронт” и 20% за центристкия съюз на Макрон.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"