Красавиците също плачат

Изпадат в депресия, взимат наркотици, стигат до мисъл за самоубийство

Няма милост в света на шоубизнеса

Тялото не им принадлежи

Блясък, шампанско, червени килими, корици на лъскави списания, дизайнерски тоалети, скъпи бижута и възторжени погледи – животът на супермоделите изглежда приказен, но само на пръв поглед. Докато стигнат върха на славата, всички те изминават дълъг и труден път, свързан с много работа, предателства, насилие, любовни разочарования и сълзи.

Четирите звезди се събраха за премиерата на документалния филм „Супермодели“ през 2023 г.

Поредният филм за тъмната страна на шоубизнеса, който се появи в стрийминг платформите миналото лято, потвърждава, че модата е място, където не всеки оцелява. „Супермодели“ е режисиран от носителката на „Оскар“ Барбара Копъл. Тя успява да накара легенди като Синди Крауфорд, Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън и Линда Еванджелиста да говорят открито за професията супермодел. Всяка от тях разкрива тайни, които доказват, че дори в толкова красив свят има място за зло и жестокост.

Режат косата на Синди Крауфорд, без да я питат

Синди Крауфорд с дъщеря си, моделката Кая Гербер, сина си Пресли и съпруга си Ранди Гербер.

Синди Крауфорд никога не е крила факта, че от всички легендарни супермодели от 90-те години на миналия век тя е най-голямата късметлийка. Чаровната американка, чиято запазена марка е бенка над единия ъгъл на устата й, може би избягва истински проблеми благодарение на прекомерната опека на баща си, която в случая се оказва полезна. Джон Крауфорд, след като за първи път чува от дъщеря си за мечтата й да стане модел, й забранява да ходи на кастинги. Той нарича тази работа проституция и не иска Синди да има нищо общо.

Момичето обаче е упорито и постига целта си, но родителите й настояват да присъстват на всяка нейна снимка и да видят всички договори, които подписва. Вероятно заради това сексуалният тормоз, насилието и заплахите подминават Крауфорд. Въпреки това, тя често се сблъсква с психологически натиск. Чувства, че не притежава собственото си тяло и няма свободна воля да се разпорежда с него.

Това се дължи на факта, че по време на снимките звездата трябва безпрекословно да изпълнява всякакви заповеди. Слага определен грим, въпреки че не винаги се чувства комфортно с него. Принудена е да се разголи пред камерите и в такива моменти иска да избяга. Един ден стилистите отрязват разкошната й коса, без да я питат.

„Събраха кичурите ми на конска опашка и след това просто ги отрязаха, без дори да ме питат! Хората ме питат защо никога не се подстригвам късо – именно затова. Беше травмиращо за мен. Чувствах, че просто нямам думата в собствената си съдба“, казва моделът.

Синди прекратява кариерата си през 2000 г. и се отдава на бизнес със своя козметична марка и линия мебели. Преди това от 1991 до 1995 г. е омъжена за актьора Ричард Гиър, с когото нямат деца. През 1998 г. се жени за Ранди Гербер и му ражда син и дъщеря съответно през 1999 и 2001 г.

Наоми Кембъл бяга от призраците на миналото

54-годишната Наоми Кембъл има 3-годишна дъщеря (на снимката) и син на 1 година, родени от сурогатна майка.

За разлика от Синди Крауфорд, Наоми Кембъл се изправя пред много по-сериозни проблеми, които едва не предизвикват ужасна трагедия. В документалния филм тя признава, че в началото на кариерата си се е самоунищожавала с алкохол и психотропни вещества, опитвайки се с тяхна помощ да заглуши душевните си терзания. В работата й всичко е наред, но звездата редовно е преследвана от призраците на миналото. Според модела зависимостта е провокирана от смъртта на близкия й приятел Джани Версаче и самотното детство - Кембъл не познавала баща си и рядко виждала майка си.

„Когато започнах да използвам тези вещества, просто се опитвах да скрия мъката си. Но пристрастяването е такава глупост. Мислите си: „О, това ще излекува тази рана“. Но това не е вярно. Напротив, може да предизвика само голям страх. Убивах се“, признава Черната пантера.

Лошите навици и постоянният стрес силно повлияват на здравето й и веднъж, точно по средата на важна фотосесия, Наоми припада. Тогава приятели я съветват да отиде в клиника и Кембъл се вслушва в думите им, но й отнема няколко години, за да се възстанови напълно.

Кристи Търлингтън отказва да отслабне

Кристи Търлингтън днес се радва на свободата си от модните подиуми.

Кристи Търлингтън никога не е крила факта, че смята модната индустрия за токсична - най-вече, защото гледат звездите от подиума под лупа. Феновете обсъждат всяка тяхна бръчка, а кастинг режисьорите и фотографите ги унижават за 100 грама наднормено тегло. Търлингтън изпитва точно това.

Моделът започва да пуши в младостта си, а към 30-те решава да се отърве от лошия навик и рязко напълнява. Отражението в огледалото изобщо не я притеснява, но работодателите й решават друго. По време на модно шоу в Париж Кристи е отстранена заради теглото си. „Спомням си, че през 1996 г. просто ме уволниха, защото напълнях малко“, споделя звездата.
Агентите намекват на момичето, че има шанс да възстанови кариерата си - просто трябва бързо да отслабне, но Кристи отказва да направи това. Вместо да се изтощава с диети, тя започва да тренира йога, а след това изобщо напуска модните подиуми. Търлингтън решава, че е време да се откаже от работата на пълен работен ден и се фокусира върху образованието, а няколко години по-късно се посвещава на децата и семейството си.

Линда Еванджелиста попада в ръцете на бияч

Линда Еванджелиста е неузнаваема след зле направена козметична процедура за изтегляне на мазнини.

Супермоделът Линда Еванджелиста започва кариерата си в края на 80-те години на миналия век, като печели конкурса за красота „Мис Ниагара“, чиято главна награда е договор с агенцията Elite Model Management. По това време тя се ръководи от Джералд Мари, смятан за може би най-влиятелния човек в света на модата. Той е красив, богат, знае как да очарова жените и Линда също не може да устои на магията му. На 22 години тя се омъжва за Джералд и всичко се превръща в кошмар.

Бракът им продължава шест години и, според модела, през целия този период съпругът й я бие. Той никога не я удря по лицето, защото то „носи пари“. Звездата осъзнава, че е в ужасна ситуация, но просто няма сили да напусне съпруга си.

„По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, когато става въпрос за напускане на насилствена връзка. Разбирам за какво говоря, защото съм живяла в подобни условия. Въпросът за раздялата не се решава просто с фразата „Искам развод, ще се видим“. Не става така“, казва Еванджелиста.

В онези дни само тя разбира, че Мари е истинско чудовище, така че дори приятелите й отказват да слушат нейните оплаквания. Едва наскоро е разкрита истината за шефа на Elite Model Management: през 2021 г. 15 жени го обвиняват в сексуален тормоз и насилие.

През есента на същата година бившият супермодел завежда иск за 50 милиона долара срещу компанията „Зелтик естетикс“ заради небрежност, подвеждаща реклама и претърпени щети поради козметична процедура, която я е обезобразила. В резултат на неумелата намеса моделката се скрива от света и престава да упражнява професията си от 2016 г., търпейки финансови загуби.

Заплашват да вземат детето на Кейт Мос

Дъщерята на Кейт Мос – Лила, върви по стъпките на майка си. 

Кариерата на Кейт Мос неведнъж е на ръба на краха, а виновни са наркотиците. Звездата се пристрастява към незаконните вещества, когато среща рок музиканта Пийт Дохърти.

През 2005 г. Кейт е хваната да използва дрога. Тогава всички водещи марки развалят договорите си с модела, а социалните служби заплашват да отнемат единствената й дъщеря. Това е по-лошо от смъртта за Мос, така че тя доброволно отива в клиника и се разделя с Дохърти, който според звездата бавно я влече към дъното.

Този януари Кейт Мос навърши 50 години. Тя напълно е забравила призраците от бурната си младост. Сега звездата, коренно променена, проповядва здравословен начин на живот и се радва на успехите на дъщеря си Лила, която успешно върви по нейните стъпки на модел.

Жизел Бюндхен иска да сложи край на живота си

Жизел Бюндхен не крие, че лъскавият свят на модата има ужасна обратна страна. В неотдавнашно интервю за предаването Sunday Morning на CBS News тя си спомня как веднъж се оказва на ръба на самоубийството поради нечовешки стрес. Това се случва в разгара на кариерата й на модел, когато отстрани изглежда, че животът й е прекрасен.

Всъщност Жизел постоянно е на ръба: не яде почти нищо, спи малко и работи изключително много. Заради напрежението започва да получава паник атаки. Те стават толкова чести и тежки, че моделката вече мисли за радикално решение на проблема. „У мен се появиха мисли, че мога да се самоубия и да сложа край на мъките си“, признава тя.

Психотерапевт помага на Жизел Бюндхен да овладее мрачните си мисли, но звездата успява да скъса с миналото едва след като поставя кариерата си на пауза. Повече от 10 години тя се посвещава на двете си деца. След развода с Том Брейди решава да се върне към любимата си работа, но вече като зряла жена, която знае как да слуша на първо място себе си.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"