Красимир Вълчев: С допълнителни 6 млн. лв. ще се финансират всички училища

Вероятно още през тази седмица ще бъде гласувано постановление за предоставянето на допълнителни средства - малко над 6 милиона лева, за купуването на ученически шкафчета за всички училища в страната, за да се олекотят раниците на учениците от първи до седми клас. Това съобщи пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след като откри новата учебна година в 120-о Основно училище "Г. С. Раковски" в столицата.

Той отбеляза, че програмата за купуване на ученически шкафчета в страната започна през тази година, с намерението да е две или тригодишна, за да се финансират всички училища и ученици.

До края на годината може да финансираме всички училища - за всички ученици от първи до седми клас, за да имат шкафчета, в които да оставят своите учебници, обясни министър Вълчев.

Той коментира, че проблемът с тежестта на раниците е значителен, като средно една ученическа раница тежи седем килограма - със самата тежест на раницата, с учебниците в нея, а понякога в нея учениците носят също "вода и гуменки". Не може тежестта на раницата да я свалим изведнъж от седем на четири килограма, но през миналата година започнахме да изпълняваме списък от седем мерки за намаляване на теглото на ученическите раници, каза министър Вълчев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"