Кремъл: Външни сили дестабилизират Грузия (обзор)

Будапеща: “Грозно поражение за либералите”

Президентката Саломе Зурабишвили не признава резултатите от изборите

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че външни страни се опитват да дестабилизират Грузия, след като САЩ и ЕС призоваха за разследване на предполагаемите нарушения на парламентарните избори в страната, предаде агенция “Ройтерс”.

“Категорично отхвърляме подобни обвинения - както знаете, те са се превърнали в стандарт за много държави. При най-малкото нещо те веднага обвиняват Русия. Не, това не е вярно. Не е имало никаква намеса и обвиненията са абсолютно неоснователни”, обясни Песков.

Според официални резултати управляващите консерватори от “Грузинска мечта” спечелиха категорично с близо 54% от гласовете, които прозападно настроената опозиция оспори.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили заяви, че не признава резултатите от вота и призова жителите на страната да протестират пред сградата на парламента в Тбилиси.

Зурабишвили е бивша съюзничка на управляващата партия, но се превърна се в неин яростен критик. Тя нарече вота “руска специална операция”, но не уточни дали смята, че Русия е имала пряка роля в изборите. “Това беше тотална измама, тотално отнемане на гласовете ви”, заяви Зурабишвили пред репортери, заобиколена от лидерите на грузинската опозиция.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Грузия, след като поздрави управляващата партия за победата є на произведените в събота парламентарни избори.

“Народът на Грузия знае кое е най-добро за страната му и направи така, че гласът му да бъде чут”, написа унгарският лидер в поздравлението си, което бе поместено в социалните мрежи.

Унгарският външен министър Петер Сиярто, който придружава Орбан на посещението в Тбилиси, написа, че резултатът от изборите в Грузия е “грозно поражение” за либералите.

Евросъюзът, САЩ и НАТО пък призоваха за пълно разследване на твърденията за изборни нарушения. “Насърчаваме политическите лидери на Грузия да спазват върховенството на закона, да отменят законодателството, което подкопава основните свободи, и да вземат мерки за недостатъците в изборния процес”, казва държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"