Кремъл: Напоследък на Запад все по-често се чуват идеи за пряк въоръжен конфликт между алианса и Русия

Русия категорично заяви, че няма да напада страни от НАТО

Руското външно министерство заявява, че Русия няма планове да атакува територията на НАТО.

"По-рано средствата за масово осведомяване съобщиха за началото на строителството на литовска военна база, в която до края на 2027 г. ще бъдат разположени 4000 войници на Бундесвера", припомнят руските медии. 

"Германия окачествява разполагането на свои войски в Литва като "историческо решение", посочват от руското външно министерство и добавят, че "първите военнослужещи пристигнаха през април тази година, а през 2025 г. се планира да бъде обявено официалното "активиране“ на германската бригада".

"Предполага се, че тя ще поеме "първия удар" на руските войски, в случай че те нападнат балтийската страна", се посочва в съобщението. Високопоставени германски военни служители смятат, че Русия "може да атакува" територията на НАТО през следващите 5-7 години", заявяват от руското ведомство.

"От наша страна отново отбелязваме, че страната ни няма такива планове", посочват от външното министерство на РФ.

"Напоследък на Запад все по-често се чуват идеи за пряк въоръжен конфликт между алианса и Русия. Кремъл обаче отбеляза, че Руската федерация не представлява заплаха за никого, но няма да пренебрегне действия, потенциално опасни за нейните интереси. Освен това през последните години Руската федерация отбеляза безпрецедентна активност на НАТО в близост до западните си граници. Алиансът разширява инициативите си и ги нарича "възпиране на руската агресия".

"Москва неведнъж е изразявала загриженост относно увеличаването на силите на алианса в Европа. Руското външно министерство заявява, че Русия остава отворена за диалог с НАТО, но на равни начала, докато Западът трябва да се откаже от политиката си на милитаризация на континента", се посочва в съобщението.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"