Кремъл: Отказът на Франция да акредитира някои руски журналисти за игрите в Париж е неприемлив

Кремъл заяви в понеделник, че решението на Франция да откаже да акредитира някои руски журналисти за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. поради опасения за сигурността е неприемливо и обвини френските власти в подкопаване на свободата на медиите, съобщава Reuters.

Временният министър на вътрешните работи на Франция каза в неделя, че френските служби за сигурност са отхвърлили повече от 4000 молби за акредитации за олимпийски игри, включително поради опасения за шпионаж и кибератаки.

Джералд Дарманин, който каза, че близо сто молби са били отхвърлени поради опасения от шпионаж, допълни още, че някои от отказаните са от Русия и Беларус, верен съюзник на Москва.

На въпрос за отказа да се акредитират някои руски журналисти за Олимпиадата, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери по време на конферентен разговор:

"Смятаме подобни решения за неприемливи. Вярваме, че подобни решения подкопават свободата на медиите. И със сигурност нарушават всички ангажименти на Франция към ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) и към други организации. И разбира се, бихме искали да видим реакция на подобни решения от съответните организации за правата на човека, от организации, фокусирани върху осигуряването на всички основи и правила на свободата на медиите.“

В петък Западът обвини Русия в грубо отношение към свободата на медиите, след като съд призна американския репортер Евън Гершкович за виновен в шпионаж и го осъди на 16 години в наказателна колония с максимална сигурност.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"