Кремъл отрече Путин да е разговарял по телефона с Тръмп след края на президентството му

Кремъл отрече твърдението в нова книга, че кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп е разговарял с президента Владимир Путин седем пъти, откакто е напуснал Белия дом, предаде АФП.

„Не, това не е така“, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, попитан за конкретното твърдение.

В книгата „Война“ на известния репортер Боб Удуърд се казва, че Тръмп запазва лични отношения с Путин, дори когато води кампания за нов мандат.

Удуърд цитира неназован съветник на Тръмп, който посочва, че двамата може да са разговаряли до седем пъти от 2021 г. насам - въпреки усилията на САЩ да помогнат на Украйна да устои на пълномащабното нападение на Русия.

В откъсите от книгата, публикувани от „Вашингтон пост“, Удуърд съобщава, че Тръмп, докато все още е бил президент, тайно е изпратил на Путин комплекти за изследване на Ковид-19 въпреки недостига в САЩ по време на пандемията.

Русия също така разкритикува коментарите на Камала Харис, кандидатката за Белия дом от Демократическата партия, за Путин, като заяви, че те разкриват „гнева и разочарованието“ във Вашингтон.

В интервю на 7 октомври, Харис заяви, че ако бъде избрана за президент, няма да се срещне с Путин за мирни преговори ако и Украйна не присъства.

Тя също така повтори критиките си към политиките на Тръмп по отношение на Украйна, определяйки ги като „капитулация“ пред Москва.

"Ако Доналд Тръмп беше президент, сега Путин щеше да седи спокойно в Киев", каза тя в интервю за Си Би Ес.

Руското посолство във Вашингтон разкритикува „последните неприемливи изявления“ на Харис, без да уточнява кои са те.

То заяви, че коментарите на Харис показват „разочарованието и безсилието на управляващите кръгове във Вашингтон“

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"