Кремъл: Планът на Зеленски е „фатална грешка“ (обзор)

Според Киев Москва трябва да бъде принудена да сключи мир

Кремъл нарече плана на украинския президент Володимир Зеленски да принуди Русия да сключи мир “фатална грешка”, която ще има последствия за Киев, предаде Ройтерс.

“Русия е привърженик на мира, но при условие за осигуряване на основите на своята сигурност и изпълнение на задачите, които стоят пред Северния военен окръг. Без постигането на тези цели да се принуди Русия е невъзможно”, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. И допълни, че заблудата на режима в Киев продължава, което неизбежно ще има последици.

Реакцията на Песков бе в отговор на изявление на Зеленски късно във вторник пред Съвета за сигурност на ООН, в което украинският президент подчерта, че войната няма да бъде прекратена с преговори, а с действия, и че Русия трябва да бъде принудена на мир.

“Войната на Русия ще приключи, не защото някой се е изморил от войната, а защото Уставът на ООН ще проработи, трябва да проработи”, заяви Зеленски. “Правото на Украйна да се защитава трябва да победи”, категоричен бе украинският президент.

Днес той ще се срещне с американския си колега Джо Байдън, на когото ще представи плана за победа на Киев. Зеленски не разкри подробности от него, но посочи, че той има за цел да укрепи Украйна, за да може руският лидер Владимир Путин да бъде принуден да преговаря при справедливи условия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"