Криволинеен мост свързва Южния парк (обзор)

Чешко студио спечели конкурса на Столичната община

Ще криволичи над Перловската река, между короните на дърветата

Алея за пешеходци и велосипедисти с гледки

Дълъг 600 метра криволинеен пешеходен мост, с лека структура, базирана на слепена дървена, ще свърже частите на Южния парк. Това е заложено в идейния проект на чешкото архитектурно студио „Боеле“. То спечели международния конкурс, обявен от Столичната община, за изграждане на съоръжение, което да постигне непрекъснато и мащабно парково пространство в центъра на София. Идеята е пешеходци и велосипедисти да преминават спокойно от едната част на парка в другата, без да има конфликт с автомобилния трафик.

Победителят в конкурса има седалище в Прага и Лондон. Автори са на проекти от различен мащаб и типология, от по-малки жилищни сгради до големи сградни комплекси и реконструкция на градски пространства. 

Идеята за софийския мост е той да е продължение на вече съществуващата алея, която преминава южно от НДК, през Южен парк II (или “Кучешката градинка” зад „Хилтън“) и след това през Южен парк I или същинската част на парка.

„Мостът минава през новоозеленена площ, която сега е заден двор на басейна „Спартак“, като започва бавно да се изкачва нагоре, веднага щом срещне Перловската река. След това структурата се преплита с реката, като това пресичане е почти перпендикулярно. Същият принцип се използва и над улица „Бяла черква“ - мостът е перпендикулярен на пътя“, се описва в спечелилия проект.

В най-високите си части съоръжението преминава между короните на дърветата – така се откриват нови гледки към града и Витоша. Южно от улица „Бяла черква“ мостът се разклонява в две посоки. Първият ръкав тръгва към най-посещаваната част на парка, а другият – не прекосява реката, а продължава на юг, от източната й страна и стига до жилищната зона, и парка по-надолу на юг.

Арх. Здравко Здравков: Можем да започнем в края на 2023 г.

Проектът няма да компрометира съществуващата растителност, увери главният архитект на София арх. Здравко Здравков. Той дава достъпна среда за майки с колички и хора с увреждания. Предстои подготвянето на подробен устройствен план, за да се придобие теренът за свързването, който се намира зад басейна „Спартак“. През 2023-2024 трябва да започнат дейностите по изграждането.

Кметът Йорданка Фандъкова и гл. архитект Здравко Здравков проведоха среща с чуждестранните архитекти, които участват в международното жури на конкурса за пешеходен мост в София.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"