Кризата във Франция се задълбочава: Поискаха импийчмънт на Макрон

Депутатите от “Непреклонна Франция“ (НФИ) поискаха импийчмънт на президента Еманюел Макрон, като го обвиниха в „сериозно нарушение на задълженията“ му, отказвайки да удовлетворят искането на “Нов народен фронт“ да назначи Луси Кастес за премиер.

Процедурата за импийчмънт на държавния глава, уредена в член 68 от Конституцията, е дълга и трудна за успешно приключване. В крайна сметка процедурата ще изисква одобрението на две трети от членовете на парламента, заседаващи във Върховния съд. Това е трудна задача, като се има предвид, че голяма част от левицата показа нежелание да я подкрепи.

„Както парламента, така и Сенатът могат и трябва да защитават демокрацията от авторитарното изкушение на президента на републиката, което не знаем къде ще спре“, призовават депутатите от НФИ в предложението си за резолюция, което според лидера на групата Матилд Пано „е изпратено на депутатите за съподписване“.

В текста се казва, че отказът на Еманюел Макрон да назначи Луси Кастес след консултации с различните политически сили „представлява сериозно нарушение на задължението да се зачита волята, изразена чрез всеобщо гласуване“, като се посочва, че на последните парламентарни избори левият алианс е излязъл начело (193 места).

„Ролята на президента на републиката съгласно Конституцията не е да участва в политически пазарлъци в Народното събрание. Член 8 от Конституцията не гласи, че президентът „избира министър-председател, който му е угоден“. Той просто гласи, че президентът на републиката „назначава министър-председателя“, добавят депутатите.

„Ако Еманюел Макрон не си постави граници, Народното събрание ще трябва да му ги постави с всички средства“, заяви в събота следобед бившият депутат от Инсуми Франсоа Руфин, като призова Народното събрание да „използва всички конституционни средства“, включително процедурата по импийчмънт. Но „все още не сме стигнали дотам, предстои ни дълъг път“, допълни депутатът от Сома, който сега заседава в групата на еколозите и социалистите.

Процедурата по импийчмънт „е политически инструмент, който също така дава възможност да се потърси отговорност на Елисейския дворец за безизходицата“, заяви конституционният експерт Бенжамен Морел пред Public Sénat през август - цитат, възприет в предложението за резолюция на НФИ. I

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"