Кристиан Вигенин, БСП: Само ние водим дебата за бъдещето на Европа

"В продължение на години, министър-председателят Борисов и правителствата му допускаха Анкара да се държи с България по начин, който изискваше сериозни реакции", това заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин по БНР, съобщиха от пресцентъра на левицата.

Той припомни два от тези случаи - когато е станало дума чия е Тракия и свързаните с въпроса изявления на Ердоган, както и изявлението, свързано с душевните граници на Ердоган. "Толкова витиевато реагираха министерството на външните работи и премирерът тогава, че това създаде усещането, че могат да се отнасят с нас, както сметнат за добре", заяви Вигенин.

"Интересно е да споменем, че в средата на януари в България беше вътрешният министър на Турция - тогава той имаше срещи с министър-председателя, според програмата му е имал срещи и с Главното мюфтийство. Убеден съм, че въпросите, които сега се обсъждат, са били поставени и тогава. Би било интересно да разберем какви са били разговорите на вътрешния министър, така че десет дни по-късно да се внесат промени в закона", заяви народният представител. По думите му промените са факт - от една страна, с тях са били отсрочени дълговете на мюфтийството, а от друга - те са позволили чуждо финансиране на вероизповедания. Кристиан Вигенин заяви още, че това обезмисля закона по начина, по който е бил обсъждан на заседание на КСНС при президента.

"Странно е да се вменява вина на БСП за случващото се, защото тогава ние подкрепихме принципно идеята за държавно финансиране на вероизповеданията, но заедно с това - да бъде спряно външното финансиране. Сега се получава така, че те получават държавно финансиране, а в същото време - остават възможностите за влияние чрез външно финансиране. А знаете, че който плаща, той поръчва музиката", заяви още той.

Вигенин изрази мнение, че всичко, което правят управляващите, е половинчато и недостатъчно. "В България се е настанило безвремие, което не дава никаква перспектива на страната. Какво се случва в момента в парламента? Когато нямаш посока и идея какво искаш да постигнеш, не знаеш какви реформи са полезни, единственият ти фокус е да да избуташ още един ден във властта, зарадите самата власт. "Краят на това правителство се вижда", категоричен бе той.

Народният представител засегна и темата с поведението на патриотите, които, по думите му, са преглъщали идеи и политики, които още от началото на този парламент са били в разрез с разбирането на избирателите им. "Търсеха си оправдание, но ние отправихме ясен призив да не подкрепят повече властта и да напуснат правителството. Видя се, че патриотите са в управлението единствено заради властта. Направиха няколко изявление в парламента по повод закона за вероизповеданията, и това беше. Тяхното участие в правителството е обратно на вижданията на избирателите им", каза Вигенин.

По повод искането към прокуратурата за проверки във връзка с приетия Закон за вероизповеданията и съмненията за чужда намеса, той коментира, че от БСП очакват реакция и че е нормално той да се самосезира по въпроса. Вигенин припомни още, че БСП е отправила апел и към президента да наложи вето.

"Ние заявихме защо излязохме от този парламент. В седмиците след напускането ни се случиха поредица от неща, които само доказаха, че сме били прави", каза той.

"Само ние водим дебата за бъдещето на Европа с "Визия за Европа". За нас най-важни са политиките. Нашата листа ще бъде ясна на 14 април", заключи Вигенин.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"