Крокодилът Кроки - незаконен и гладен

Специалисти сочат, че е гледан неправилно и опасно

“Държавата е закъсняла с отнемането на животното”

Сериозни несъответствия между номера на чипа, името на собственика, адреса на отглеждане на крокодила Кроки и представения документ от човека, който го гледа. Това е констатирала проверката на документите на РИОСВ - София за откритото в кв. “Ботунец” животно, което бе преместено в столичния зоопарк. 

Затова вече е съставен акт на собственика, съобщиха от МОСВ. 
“Оказа се, че номерът на чипа, адресът на отглеждане и името на собственика не отговарят на данните, посочени в регистрационната карта, представена на инспекцията. При извършената документална проверка и в регистъра беше констатирано, че човекът, представящ се за собственик, няма издадени регистрационни карти за отглеждане на животни”, съобщават от там. 

Влечугото бe временно настанено в Софийската зоологическа градина, където да получи необходимите ветеринарни грижи. Престоят на крокодила там ще продължи до окончателното изясняване на собствеността върху животното и осигуряване на подходящи условия за неговото отглеждане. При непредставяне на документите в 10-дневния срок, екземплярите се отнемат в полза на държавата, категорични са институциите.

“Дори доста се забавиха с отнемането на животното. Сигналът е подаден през юли, трябвало е да се реагира по-рано.” Това заяви за “Труд news” ветеринарът, специалист по екзотични животни Илко Савов. “В средата, в която е бил поставен крокодилът,го прави опасен за хора и най-вече за малки деца. Такова животно не подлежи на опитомяване, гледано от малко дори, то може единствено да свикне със стопаните, но поведението му остава непредвидимо, това е диво животно”, обясни докторът. Той се възмути от това, че животното е “мъчено да стои вързано и в плитко корито, натясно”. Предположи, че е хранено рядко и недостатъчно.

Влечугото бе извадено от корито с фекални води. Снимка: МОСВ

“За това говори трагичното му състояние, след като му са се виждали тазовите кости и гръбначният стълб. Ако имахме зоополиция, щеше веднага да е отнет, заради условията, в които живее. Дори и ако документите са изрядни, не бива да се връща крокодилът в такива условия. При Кроки най-вероятно ловният инстинкт е доста притъпен в сравнение със събратята му в природата, но това не пречи да реагира и да захапе някого.”

Д-р Савов обясни наличието на 23 регистрирани крокодила в София за последните 20 години със свободния им пазар зад граница: “Само в Италия, мисля, че са забранени. 

Почти всички европейски страни организират пазари и всеки може да си купи крокодил, прибира се с него в България с документите за произход, отива в РИОСВ, подава едно заявление и няколко снимки. Изваждат му регистрационна карта на негово име и си го гледа, но как го отглежда никой не следи”, обясни докторът. 

“На територията на София сме поне 6 ветеринари специално за влечуги, които могат да помогнат при здравословни проблеми. Крокодилите развиват пневмонии, абцеси, паразити, правят стоматити и много други болести. Но аз лично не бих отишъл да лекувам така гледано животно”, категоричен е д-р Савов.

Георги Кръстев, херпетолог, преместил Кроки в зоопарка, пред “Труд news”:

Травмиран е и е гледан в трагични условия

Георги Кръстев не е виждал крокодил, чийто гръбнак да стърчи. 

Нужен е регламент кои животни не могат да се отглеждат от частни лица

Сега крокодилът е в период на адаптация. Предстои му вземане на кръв, други проби, подлагане на рентген и т. н., за да се установи общото му здравословно състояние. Но затова стресът му трябва да премине и той първо да прояде. Не можем да прогнозираме колко време ще е нужно за това, защото животното, гледано в неблагоприятни, трагични условия, е травмирано. Влечугите са с друг метаболизъм от кучета и котки, примерно. Дори и да беше в прекрасно здравословно състояние, отново щеше да му е нужна адаптация, а той е много слаб. При влечугите няма външна изява за много от вътрешните проблеми като при бозайниците, при които можем да видим петна по кожата или очите, състояние на козината, лигавицата на устата. Затова при крокодилът не можем да разберем дали е болен по външни белези. Само се вижда, че е много по-слаб от нужното за тази дължина и възраст. Аз не съм виждал крокодил, на който гръбнакът да стърчи.

От днес започваме опитите за захранване. Активен и контактен е, но сега стои във водоемчето и се показва от време на време. Ние го извадихме от едно корито за градинска аранжировка, крайно малко за такова животно. Той бе свит вътре, в една мътна вода, която видимо не е сменяна отдавна, което означава, че е уринирал и дефекирал в нея. Със сигурност не е хранен, както т. нар собственици твърдят. Нощем температурата е имало случаи да пада под допустимите граници за този вид, било му е студено.

Позицията ми е, че тези хора нямат условия за отглеждането на това животно. Човек, който не може да си позволи да създаде условията, не трябва да притежава такова влечуго. Лошото е, че на този принцип много животни, включително и деца, трябва да бъдат взети от родителите. Никой не следи например, кой колко пъти си разхожда кучето или как си гледа рибките. Общовалидно е, че е пълно с безотговорни хора. Затова трябва да има наредба, регламент какви животни могат да се отглеждат от частни собственици.

И в случая крокодили над два метра и половина или змии с голяма дължина, над 6 м, трябва да бъдат отглеждани само и единствено от лицензирани зоопаркове или частни зоопаркови колекции. Само те да имат правото на това и съответно да отговарят на нормативните изисквания за тяхното отглеждане.

Продавачи на екзотични видове:

За нилски екземпляр е нужна цяла къща с двор

Нилските крокодили стават огромни, такова животно в домашни условия е невъзможно да се отглежда. Затова не препоръчваме на клиентите си да си взимат. Ако все пак решат, да се съобразят с това, че им е нужна цяла къща с двор и басейн, за да може условията да са приемливи за живот на влечугото. Това заявиха за “Труд news” от най-големия магазин за екзотични животни и влечуги в страната. Добавят, че трябва да се съобразим и с това, че живеят над 30 години. Предлагат по-дребни видове като очилат кайман или кайман на Кювие.

Те достигат до 1,4 м дължина. Също се хранят с мишки, дребни животни и месо. Но дори и за малък екземпляр са нужни отделение поне 4 на 4 метра, отделно басейн най-малко 2 на 2 метра. Нужни са и лампи за припичане. Трябва да е предвидено и пространство за укритие.

“Ако просто го вземете и го пльоснете в клетката, колкото и подходяща да е тя, да го храните като просто му подхвърлите яденето, е съвсем възможно да прояви агресия към вас. Купувачите трябва да знаят, че не подлежат на дресировка или опитомяване. Ако им обръщате достатъчно внимание и ги гледате от малки, най-много да свикнат да идват за храна като почукате. Нищо повече, поведението им е непредвидимо”, коментират продавачите. Категорично се опитват да убедят купувачите да се насочат към гущеровидни като игуани, варани или аржентинско тегу, като по-малко агресивни. А цените и на кайманите, и на останалите земноводни и влечуги, стигат до около 800 лв. “Лесно е да се купят, но са специфични за отглеждане. Трябва да имате голямо желание и възможности за това”, обощават от магазина.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Гита Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"