Круиз с катамаран до острова на Бургас

Посещение на музея и лекция: Тук ли е бил потопът?

Артефакти от дълбините

Морско пътешествие очаква най- запалените жители и гости на Бургас, в четвъртък, когато се чества Международният ден на Черно море. По този повод ,туристически комплекс „Остров Света Анастасия“ организира специален круиз за всички желаещи да отбележат този специален ден. За целта, корабът „Бургус“ ще отплава в 13.30 часа от Магазия 1 на Морска гара. 
Пътешествието ще е специално - всички посетители ще се възползват от безплатно посещение в музея и тематична беседа.
На 31 октомври през 1996 г. е подписан Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море, с който правителствата на България, Турция, Грузия, Румъния, Русия и Украйна приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички. Планът е свързан с Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (т. нар. Букурещка Конвенция) подписана през 1992 г. от шестте черноморски държави.

Международният ден на Черно море обръща общественото внимание към проблемите на басейна и начините за неговото опазване като една от най-уязвимите морски екосистеми в света. Необходимо е да бъдат съхранени неговата жизненост и ресурси от интензивните човешки дейности.

Малцина знаят, че в музея на острова има изложба за светицата- патрон на късчето земя сред морето- Света Атастасия, както и артефакти от подводни проучвания на остров "Свети Иван". 

В лекцията пък ще бъдат застъпени много интересни данни от Международна експедиция /Black Sea MAP/, като учените включени в нея са изследвали произхода на Черно море. Всъщност преди много години то е било езеро. 

Основната цел на проекта бе осъществяването на морски археологически проучвания в българските води на Черно море, за да бъде картографирано подводното културно наследство на България. По този начин проектът допринесе за създаването на база данни за човешката дейност в региона през праисторическите и исторически периоди и за влиянието на тази дейност върху околната среда.

Една от хипотезите на учените е, че големият Библейски потоп се е случил именно в Черно море. Предполага се, че водата е нахлула обратно от Средиземноморието към тогава изолираното сладководно море с мощ 200 пъти по-голяма от тази на Ниагарския водопад. 

Водолази пък споделят, че потъналите кораби се разпадат, но под 100- метровата зона остават „консервирани“- точно така, както са си били. Техни макети са изложени в музея, направен е и филм- как водолазите се гмуркат между останките на корабите.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Мария Кехайова, "Труд news", Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"