Кулинарен влогър готви за начинаещи

С над 88 000 абоната

Мирослав Гочев събра милион гледания с вратни пържоли

Работи 4 месеца като сладкар на кораб

Ако се чудите как да филетирате сьомга, да разфасовате цяло пиле или пък искате да си приготвите вкусна домашна майонеза, кулинарният влогър Мирослав Гочев демонстрира всичко това в своя канал в YouTube „Готвене за начинаещи”, който набира популярност и има вече над 88 000 абонати. Ентусиасти и напреднали получават полезни съвети от 32-годишния готвач от Шумен. За 3 години от създаването на канала в него има над 200 видеоклипа с популярни рецепти и подробни обяснения как да ги приготвим вкъщи.

Първите стъпки в готвенето Мирослав прави като студент във Варна, където учи финанси, живее на квартира и се налага да се справя сам. „Трябваше да си готвя и започнах лека-полека да навлизам в нещата, а не да разчитам на някой друг”, разказва пред „Труд” младият мъж. Паралелно с ученето работи 7 години в ресторант за бързо хранене, яде фаст фууд, но физически не му се отразява заради многото работа и спорт, който практикува в свободното си време. 

Финансите, оказва се, не са неговото призвание и решава да се преквалифицира. Заминава за София, където изкарва ускорен 3-месечен кулинарен курс. Заради доброто си представяне директно го наемат на работа: „Първата година и половина бях в топла кухня, а след това ме преквалифицираха в сладкарски цех”. Прави класически торти и десерти, мусове, индивидуални и банкетни десерти. След като успява да натрупа около 2 години опит в 5-звездния хотел, предприема ново начинание и започва работа като сладкар на речен круизен кораб, плаващ в Западна Европа. Там изкарва 4 месеца и се връща отново у нас.

Почти като на шега решава да започне да качва видеа с рецепти в YouTube. „Доста мои приятели ми звъняха по телефона и питаха как да си сготвят това или онова, а по това време нямаше сносни клипчета с рецепти на български”, споделя младият кулинар. В първия си клип обяснява как се разфасова цяло пиле. По думите му това е полезно умение, което спестява пари, тъй като готовото разфасовано излиза доста по-скъпо. 

В началото кулинарният канал няма голяма популярност: „Първата една година нямах дори 10 000 абонати, трупаха се много бавно”. Ентусиазмът му обаче не стихва и постига успех с много упоритост и любов към това, което твори. Всяка една от рецептите си Мирослав обяснява по лесен и достъпен начин, с умения и усмивка завладява аудиторията. Умее да общува със зрителите си и успява да отговори на всеки коментар или запитване. „В много от кулинарните канали зрителите виждат само ръцете на готвача и няма говор, докато аз се показвам с лицето си и репликата „Здравейте, приятели”, което грабва аудиторията”. Постепенно видеата му събират повече гледаемост и зрителите се множат. Днес вече има над 88 хиляди абонати и успява да се издържа от канала.

Най-гледаната рецепта е за свински вратни пържоли, която има над 930 000 гледания и близо 500 коментара. „Месец след качването на клипа нямаше почти никаква гледаемост, след това YouTube го изкара на начална страница и за няколко дни направи хиляди гледания. Появиха се много коментари и платформата го препоръча на още повече хора”. Вратните пържоли се приготвят по малко по-интересен начин и това е една от причините за големия брой зрители, твърди младият кулинар.

Освен в YouTube, Мирослав популяризира дейността си във фейсбук и инстаграм. В инстаграм качва интересни сторита и видеа зад кадър, а фейсбук използва главно за публикуване на рецептите си.

Отскоро кани и гост-кулинари в канала си, за да направи видеата още по-интересни и гледаеми. До момента има две реализирани такива с друг кулинарен влогър, а целта му е от тази година да качва по едно подобно всеки месец. „Идеята е да приготвим заедно дадена рецепта. Ако събеседникът не е кулинар, аз ще го съветвам и ще бъда ментор, ако пък е готвач – ще споделяме мнения и ще даваме полезни съвети на зрителите”.

Целта на влогъра е през новата година да поддържа графика си от две видеа на седмица, както и да събере поне 120 000 абонати на канала.

Домашен фаст фууд

Има рецепта за здравословен дюнер

Рецептите, които младият кулинар представя, са разнообразни – картофени кюфтета, винен кебап, пилешка и спаначена супа, домашна лютеница на фурна, еклери, торта гараш, чийзкейк, а най-трудоемката е патешко магре с винено-портокалов сос. В други от видеата си пък показва полезни съвети за начинаещи кулинари – как да режем правилно с нож, да мариноваме люти чушки или да бланшираме домати. На голяма популярност се радват клиповете с рецепти за фаст фууд храна – телешки и пилешки бургер, домашна пица, здравословен дюнер. „Старая се всичко да е домашно направено, без излишни добавки, които да го правят прекалено вредно, защото вкъщи можем да контролираме количеството мазнина, сол, захар”, казва Мирослав Гочев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Теодора Цонева

Този уебсайт използва "бисквитки"