Кунчев: Ваксинацията против грип се очаква да обхване 23,3% от хората над 65 г. и 7% от цялото население

За тази година ваксинацията ще достигне 23,3% от рисковата група - хората над 65 г., и 7% от цялото население. Като ръст на ваксинация сме с едни от най-добрите показатели в Европа. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция.

„Нека намалим риска, да се ваксинираме“ бе темата на събитието, с което здравни специалисти напомниха, че има осигурени безплатни ваксини срещу сезонен грип и пневмококи за хора на и над 65-годишна възраст, съобщава БТА.

Целта е да дадем информация какви са качествата на ваксината и всеки да реши дали да се ваксинира, коментира доц. Кунчев. По думите му до края на декември може да се поставят ваксини, като вече за част от общопрактикуващите лекари ваксините са доставени и вече дори се поставят. До края на седмицата всеки общопрактикуващ лекар, дори и в най-отдалеченото точна на България, ще получи заявените количества, обяви специалистът.

След една тежка грипна епидемия, защото те са доста различни като интензитет, в България си отиват 2000 души от пневмония, заяви доц. Кунчев. До края на декември могат да се поставят ваксини с оглед на това, че очакваме през януари да има нарастване на заболеваемостта и евентуално достигане на епидемични стойности.

Относно внесените в страната противогрипни ваксини от 2022 до 2024 г. се отчита 84% ръст при ваксините за Програмата за превенция на грипа, 18% при ваксините за аптечен пазар и 60% общ ръст за периода, се посочва в данни, изнесени по време на пресконференцията. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"