С 30-40% са поскъпнали краставиците, зелената салата, репите и зрелият чесън през април спрямо същия месец на миналата година, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. При доматите увеличението е с 14%. Поскъпване на годишна база се наблюдава също при картофите и морковите.
Повече плащаме и за яйцата – с 18 на сто спрямо април 2016 г. Най-голям ръст има в цената на фасула – с 26%, което е резултат от трайното му поскъпване през пролетта и лятото на предходната година, обясняват експертите.
Увеличение има и при цените на млечните продукти за година, като по-силно е изразено то при кравето масло – с 15%. Кравето сирене и кашкавал „Витоша“ са се покачили със 7% в сравнение със същия месец на миналата година.
Мръвката обаче ни излиза по-евтино тази пролет. Най-голям спад от 8-10% има при цената на свинското месо, пилешките гърди и трайния салам. С между 2-4% е намалението на пилешкото месо, пилешкия бут, кренвиршите, малотрайните салами и каймата.
По-скъпо плащаме за копърката и сафрида – с 8-14%, и пангасиуса и хека – с около 4 на сто.