Курти: Ако Русия победи в Украйна, мирът на Балканите ще бъде застрашен

Премиерът на Косово Албин Курти каза пред AP, че Балканският регион се е радвал на най-високото ниво на мир, свобода и демокрация през последните 25 години, но това може да се промени, ако Русия победи в Украйна и, както той твърди, „насърчава сръбската експанзия“.

Затова смята, че е важно Западът да бъде единен в подкрепата си на Украйна.

Курти твърди, че една по-силна Русия би насърчила Сърбия и че не само Косово, но и Босна и Херцеговина, Черна гора и „може би също Северна Македония“ ще бъдат застрашени от, както той описа, „сръбски експанзионистични амбиции“.

Курти говори пред АП във Варшава, в дипломатическата мисия на Косово в полската столица, открита, след като Полша и Косово установиха консулски отношения през 2022 г.

На въпрос какво би означавало за Косово и Балканите в по-широк смисъл, ако Русия надделее в Украйна, Курти, повтаряйки, че Сърбия е „регионалният хегемон и представител на Русия“, заяви, че „25 години мир, свобода и демокрация на Балканите са безпрецедентни в историята, отново в опасност.

„Деспотичният президент Путин ще бъде насърчен да продължи опитите си за дестабилизация, още повече, ако се почувства успешен в Украйна. Наистина не искам да вярвам, че той теоретично може да спечели. Но фактът, че той мисли (той) може да спечели е достатъчно проблематично", каза Курти.

Сърбия не признава независимостта на Косово, а хиляди международни мироопазващи сили все още са в Косово, за да поддържат мира със Сърбия, от която Косово се отдели през 2008 г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"