Курти: Не е в наш интерес Северна Македония да бъде част от „Отворени Балкани”

Косовският премиер Албин Курти каза, коментирайки албанско-македонските отношения, че не е в интерес на Косово Северна Македония да бъде част от „Отворени Балкани”, а да изпълнява стратегически споразумения и проекти с Прищина, като изграждането на тунела Призрен-Тетово.

Премиерът на Косовозаяви че Косово има пълната подкрепа на сегашното правителство на Северна Македония за изграждането на тунел, който ще свърже Призрен с Тетово, съобщава Gazeta Express.

„Вярвам, че Косово и Северна Македония имат много добри отношения като две държави, които са ориентирани към демократичния Запад. Северна Македония също е член на НАТО и в същото време си сътрудничим в много области, в резултат на споразуменията, които сключихме Нашият първи интерес е пътят Призрен-Тетово, както се казва, че имало град на небето, но когато паднал на земята, Шар планината го разделила на две части, на Призрен и Тетово. искаме да ги свържем с тунел и имаме пълната подкрепа на правителството на Северна Македония в това", каза Курти в интервю за  Албано-американския културен център Струга в САЩ по време на престоя си в Ню Йорк.

Сегашното правителство в Северна Македония се състои от ВМРО-ДПМНЕ на премиера Християн Мицкоски и коалицията от албански партии ВЛЕН, които Движението за самоопределение подкрепи на парламентарните избори.

 „Предишното правителство на Северна Македония първоначално беше много добронамерено. Проведохме съвместна среща през септември 2021 г., но тогава не се получи и Северна Македония се активизира на Отворените Балкани. Ето защо имаме голям интерес Северна Македония не да бъдем от една страна част от Отворените Балкани, а от друга страна да бъдем възможно най-активни за изпълнение на съвместното споразумение по оста Призрен-Тетово възможно най-скоро“, каза Курти.

Той защити ВЛЕН, която критикува албанските партии в опозицията, и изрази убеждението си, че интересите на албанците в Северна Македония не са застрашени.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"