Курти: Отварянето на моста в Митровица не е насочено срещу нашите партньори, ще продължим консултациите с тях

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че отварянето на моста над Ибър в Митровица не е насочено срещу никого, най-малко срещу партньорите на Косово, и че той ще продължи дискусиите и координацията с тях, съобщава Коха.

Във въведението към 216-ата сесия на правителството на Косово, Курти каза, че "Косово трябва да има нормални мостове - отворени".

"Снощи разговаряхме с командващия на KFOR за отварянето на моста над Ибър, което смятаме за справедливо, необходимо и полезно за всички. Приветствахме предварителните доклади за оценката на стабилността на моста, съответните резултати от което незабавно споделихме вчера с командващия на KFOR и неговия екип в духа на постоянни консултации и координация“, каза още Курти.

Той добави, че вярва в свободата на движение и върховенството на закона.

"Правителството и аз вярваме, че свободата на движение и върховенството на закона от една страна и мирът и сигурността от друга са възможни заедно. Ще продължим дискусиите и координацията с нашите партньори. Отварянето на моста не е насочено срещу никого , най-малкото нашите партньори Косово е нормална държава и нейните мостове трябва да бъдат нормални, което означава отворени“, добави Курти.

Представители на международната общност разкритикуваха Косово, определяйки плана като "едностранно и некоординирано действие". KFOR също обяви, че всяко решение за отваряне на моста трябва да бъде взето изключително чрез диалог.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"