Курц предвкусва победа на вота в Австрия

Управляващите социалдемократи са трети в анкетите

Лидерите на основните партии в Австрия взеха участие в спокоен и умерен финален тв дебат преди парламентарните избори в неделя, в които се очаква надмощие на консервативната Народна партия, чийто лидер е външния министър Себастиан Курц, предаде Би Би Си. В момента тя е по-малкият коалиционен партньор на социалдемократите на канцлера Кристиан Керн, които рискуват да изпаднат до 3-та политическа сила в резултат на вота.

Социологическо проучване от тази седмица отреди първото място за Народната партия с 33% от гласовете. Втора е крайнодясната Партия на свободата (27%) на фона на спекулации за евентуална коалиция с 31-годишния Курц, а социалдемократите изостават стабилно с 23 на сто подкрепа. Но около една пета от гласоподавателите още не са решили кого да изберат.

От десетилетия австрийската политика е доминирана от умерената десница и социалдемократите, но според наблюдатели нова коалиция между тях е по-малко вероятна от съюз между консерваторите и популистката и евроскептична Партия на свободата с лидер Хайнц-Кристиан Щрахе. Кандидатът на крайнодесните Норберт Хофер за малко не стана президент на Австрия миналата година, но след прегласуване изборите бяха спечелени от независимия Александър ван дер Белен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"