Куцара стреля по полицаи, докато краде "Опел"

Светломир Нешков излезе предсрочно от затвора от третия път

Издава вестник от килията и се бори за по-добри условия

Скача от влак, докато го конвоират

Преди дни предсрочно от затвора излезе емблематична фигура от подземния свят – Светломир Нешков, по прякор Куцара. Известен като бог в отварянето и задигането на автомобили през 90-те години, той се забърква в престрелка с полицаи, което му коства 2 десетилетия зад решетките. Надзиратели твърдят, че това е един от най-артистичните затворници, които някога са виждали.

Към 23,45 ч на 6 март 2002 г. варненец вижда как двама мъже се опитват да откраднат „Опел Кадет“.  Човекът звъни в полицията и за броени минути на мястото пристига патрулка с двама униформени. Те решават да се приближат тихо и дори гасят фаровете на автомобила, но апашите ги забелязват и хукват да бягат. За да ги спрат полицаите гърмят във въздуха, но това само отключва агресията на единия от крадците. Той вади пистолет и стреля директно в ченгетата, които отговарят на огъня.

В района пристигат и други патрулки, доведено и следово куче. То надушва наблизо в храстите мъж, у когото е открит пистолет и шофьорска книжка на името на Николай Иринчев. Справка установява обаче, че това издирвания от МВР Светломир Нешков – Куцара, от град Мартен, Русенско. Той е задържан и срещу него е повдигнато обвинение за опит за убийство на двама полицаи. Това е най-сериозното престъпление в богатата криминална история на мъжа.  Прокуратурата го обвинява и за незаконно притежаване на оръжие, опит за кражба на кола и фалшиви документи.

По време на делото във Варна го прикрепят, защото му „блокирали“ краката.

Куцара обаче няма намерение да търка наровете. На 4 юни 2002 г. около 10,50 ч той е конвоиран от друго дело във Велико Търново до Варна с влак. В отделното купе са няколко арестанти и служители на съдебната охрана. Светломир издебва удобен момент и скача от влака в движение, но е забелязан от полицай на гарата и отново е задържан. По време на делото, Нешков с пълна сила изявява артистичните си способности. Той се прави на психично болен, симулира, че не може да ходи и се налага охраната буквално на ръце да го вкарва в съдебната зала.

На Куцара е направена психиатрична и психологична експертиза, която показва, че е „хладнокръвен, склонен към насилие и жестокост, с изградени престъпни навици, ловък, комбинативен“. Варненският окръжен съд е категоричен – той ще лежи зад решетките 28 години за опита за убийство на полицаите. Светломир започва да обикаля затворите в България, защото го местят заради конфликти с надзиратели и съкилийници. През 2018 г. той за първи път иска да бъде освободен предсрочно. На делото обаче прокуратурата твърди, че той не се е променил и не постигнати целите на наказанието. Две години по-късно Нешков отново иска да излезе на свобода. Затворникът съжалява за стореното и е ясно, че се разкайва.

„Считам, че престоят ми вече от 20 г. зад решетките е оказал нужното влияние. Колкото и да стоя повече, след като не работят с мен и не полагат усилия да бъда включван в програми, безсмислено е повече да оставам в затвора“, казва Нешков, но отново съдът отхвърля искането му, въпреки че администрацията на Софийския затвор му дава положителна препоръка. Куцара работи във фитнеса, в кухнята, завършва и средното си образование. Участва активно в издаването на вестник „Затворническо право“, издаван от Българското затворническо сдружение за рехабилитация, чийто основен автор е Нешков.

Нешков години наред пуска жалби до различни институции заради лоши условия зад решетките и нарушаване на правата му, води десетки дела у нас. Именно по основна негова жалба Европейският съд по правата на човека в Страсбург излиза с пилотно решение за подобряване на условията в затворите у нас по емблематичното дело „Нешков и други срещу България“. 
Куцара развива бурна обществена дейност и по време на престоя си зад решетките, като е работил по проект за заснемане на филм по истински истории на лишени от свобода през 2022 г., шие гоблени и участва в изложби. Завършил е специализирани програми за въздействие за намаляване на риска от рецидив. Друга такава програма – „Толерантност в затвора, толерантност в живота“, обаче не е приключил успешно поради чести отсъствия за извеждане от затвора заради участие в стари дела. Той е бил зам.-председател е на затворническото сдружение на лишените от свобода в България и е номиниран за председател, шеф е и на груповия съвет на 12-а група в затвора в София, участва в организацията на спортни и социални мероприятия. През 2021 г. Нешков е номиниран за „Човек на годината“ от Българския хелзинкски комитет.

Иска дете от приятелката си

Води битка за секс по време на свиждане

Нешков се бори години наред да му разрешат секс в затвора с приятелката му Валя.

Но голямата борба на затворника през дългите години зад решетките е друга – той иска дете от приятелката си Валя Петкова от Бургас. Куцара настоява лишените от свобода да могат да се срещат с жените си в стаи без присъствието на надзирател и при изключена камера. Двамата имат връзка 11 г., преди той да влезе задълго в затвора. Запознават се в морския град в Бургас, когато той бил на почивка, а тя била управител на заведение. Той правил незаконни сделки по това време, заради което е и осъден. „Още като я видях, я харесах, тя беше мой тип, красива жена, руса. Аз продължих да ходя в заведението, където работеше, поканих я на вечеря. Не съм я лъгал никога. Казах ѝ, че се занимавам с бизнес. По това време живеех в София. По-късно ѝ признах, че не се занимавам със законни неща и просто да не ме пита повече. Казах ѝ, че не убивам, че не съм изнасилвач и че не се занимавам с наркотици“, разказа Куцара. Въпреки че писа до най-различни инстанции в страната и чужбина, тази му битка не се увенча с успех.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Ирен Делчева

Този уебсайт използва "бисквитки"