Към историята - с повече прецизност за езика и коректност на фактите

Незнание, умисъл или само липса на прецизност е причината за грешното твърдение кога е завършила Втората световна война?

С капитулацията на Германия пред Съюзниците войната спира само в Европа, защото в Азия продължава от съпротивата на Япония

Необходими пояснения, преди да се загледаме внимателно в тази паметна плоча.

1. Такива има десетки, през няколко метра, по входната алея от бариерата на пропуска към сградите на Военната академия „Георги С. Раковски“ в столицата. Поставени, по всяка вероятност, в началото на май, 2015 г.

2. Еднакъв в тях е текстът на първитe три и на последния, 5-и ред.

3. Различен е само текстът на предпоследния, 4-и ред, за отделните имена на бойното поле. Като има и за „Защита на родното небе, 1943 - 1944“. Това е само езикова тема.

Естествено, пълно одобрение и силни родолюбиви чувства буди тази високо-патриотична идея, за такава украса на пътя, през големия парк. По същността на замисъла няма, не трябва и не може да има спор. Но реализацията на великолепната идея поражда въпроси. И със сигурност би било по-добре ако най-неприятният от тях го нямаше - незнание, умисъл или само липса на прецизност е причината за грешното твърдение кога е завършила Втората световна война? Не някакво друго нещо кога е завършило, а конкретно, само и точно това, което е написано и което означават в своята съвкупност тези 3 (три) думи: Втора световна война.

А, че е грешно, ето защо. Опираме се единствено на всепризнати факти, които никакви „фили“ и никакви „фоби“ не биха си позволили да опровергават.

1. Този най-зловещ военен конфликт в човешката история, 1939 - 1945, отнел живота на общо над 70 000 000 жертви, се води между два военни блока: започналият го Тристранен пакт „Рим - Берлин - Токио“ и съучастници, срещу Съюзниците от антихитлеристката коалиция СССР, САЩ, Великобритания, Китай, по-късно Франция и съучастници.

2. С капитулацията на Германия пред Съюзниците (на 7 - 8.05. в Реймс (Фр.) или на 9.05.1945 г. в Берлин и това е друга тема) спира войната не на някой друг континент, а в Европа. За което спиране Чърчил обявява по радиото след обед на 8.05., че то влиза в сила довечера, „...1 минута след полунощ“, по централно европейско време, както пише в т. 2 на Капитулацията. И добавя, че от хуманни съображения, прекратяването на сраженията е станало още вчера. Но не някъде другаде, а точно и само в Европа. Защото в Азия войната продължава от съпротивата на Япония.

3. На Ялтенската конференция (февр., 1945 г.) СССР и конкретно Сталин, препотвърждава ангажимента си от Техеран-1943 г., до 3 месеца след капитулацията на Германия да участва в разгрома на Япония. И съвестно го изпълнява, както е много добре известно, под командването на маршал Василевски.

4. За първи път в света, атомното оръжие е употребено като бойно средство, по време на Втората световна война. На 6.08.1945 г., американската летяща крепост Б-29 „Енола Гей“ (кръстена така по името на майката на пилота, командира на самолета, полковник Тибетс) пуска бомбата „Дебелото момче“ над Хирошима.

5. След атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки (9.08.1945 г.) Япония е без изход. След 5 дни, намерението за капитулация е обявено по радиото от император Хирохито, на 14.08.1945 г., а самата капитулация е на следващия, 15.08. Тя става официална 2 седмици по-късно, в Токийския залив, на борда на американския линеен кораб „Мисури“, на 2.09.1945 г. Подписана е от водача на японската делегация, външният министър Шигемицу, а за Съюзниците от американския генерал Макартър.

6. Освен в Берлин (9.05.), на другите две церемонии за капитулация, германската в Реймс (8.05.) и японската в Токио (2.09.), също има подписи на висши съветски военни чинове. Което, по-точно това в Токио, показва и доказва, че с официалното приключване на сраженията в Европа, Втората световна война изобщо не е спирала.

... Разбираемо въодушевление от празника е причината за недопустимата липса на прецизност в изказа. Това е едно от приемливите възможни обяснения за отсъствието на „в Европа“, накрая на втория ред от плочата. Но за всяка друга алтернатива, различаваща се от случайност не си позволявам и да си помислям, дори... Защото, надявам се не само за мен, това е недопустимо, когато иде реч за върха, за възможно най-високото ниво, за светая светих на военната ни наука! Тъй като тогава неизбежно може да се твърди, че това грешно определение за края на този военен ад, служи и за допълнително обучение на слушателите в Академията. След като те го виждат минимум 2 пъти дневно на многото табелки, при влизане и излизане в и от военната Алма Матер. Освен това, на което ги обучават в аудиториите...

А, да изключим ли автоматически възможността в самите лекции също да има подобни грешни твърдения? С кавички или без кавички.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Асен Минчев

Този уебсайт използва "бисквитки"