Лавров: Необходими са превантивни мерки, за да се предотврати възраждането на нацизма в света

Необходими са превантивни мерки на глобално ниво, за да се предотврати възраждането на нацизма. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на среща със студенти и преподаватели в Беларуския държавен университет, предава ТАСС.

Той припомни, че в Беларус настоящата година е обявена за Година на историческата памет, отбелязвайки, че „именно обръщението към историята, извличането на поуки от нея ни позволява да решаваме наболелите проблеми на днешния ден“.

„На 22 юни отбелязахме трагичната дата, началото на Великата отечествена война. През цялата тази война ние, рамо до рамо, нашите народи, нашите велики предци, отбихме атаката на фашизма, спасихме Европа“, допълни още Лавров.

„Този ​​исторически урок е важен не само, за да съхраним свещената памет на всички, които спряха нацизма, но и за да не допуснем тази мизантропска идеология да се възроди днес. А такива опити виждаме все повече и повече“, каза Лавров.

Според него историците и правоприлагащите органи на Русия и Беларус работят заедно за установяване на фактите за престъпленията на нацистките наказатели и техните поддръжници. В средата на юни в Минск се проведе тематична конференция с участието на парламентаристи на двете страни, посветена именно на такава работа, припомни руският външен министър.

Лавров посочи още, че конфиденциалният обмен на информация, съпоставката на подходите в международната политика са традиционни характеристики на съюзническите отношения между Русия и Беларус и президентите на двете страни задават тона на тези отношения.

„Координацията на нашите подходи е особено важна сега, когато в света се извършват без преувеличение тектонични промени“, коментира Лавров.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"