Лавров призова ООН да не се въвлича в „псевдомирни инициативи“ по отношение на Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да не позволява представители на организацията да бъдат въвлечени в "политизирани псевдомирни инициативи" по отношение на Украйна, съобщават руски медии. Това се казва в съобщение на руското външно министерство след срещата в кулоарите на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

„Министърът още веднъж подчерта важността на стриктното спазване от ръководството и всички служители на секретариата на ООН на принципите на безпристрастност и равнопоставеност, включително по отношение на престъпленията на киевския режим. Към Гутериш е отправен спешен призив за предотвратяване на представители структурите на ООН да не бъдат въвлечени в политизирани псевдомирни инициативи в контекста на украинската криза“, се казва в съобщението.

Освен това Лавров и Гутериш обсъдиха актуалната геополитическа ситуация като цяло и тенденциите в нея.

„Бяха разгледани най-належащите проблеми от международния дневен ред, включително ситуацията в Близкия изток и в зоната на палестинско-израелския конфликт, беше отделено специално внимание на различни аспекти на сътрудничеството между Русия и ООН. Двете страни изразиха желание за по-нататъшно укрепване на конструктивното взаимодействие между Русия и ООН. Беше потвърдена взаимната ангажираност към централната координираща роля на световната организация в световните дела и разпоредбите на Хартата на ООН в тяхната цялост и взаимовръзка“.

Ръководителят на руската дипломация отделно обърна внимание на генералния секретар на ООН за продължаващите нарушения на задълженията на САЩ по Споразумението за седалището на ООН от 1947 г.

„Лавров отбеляза, че настоящата ситуация диктува необходимостта Гутериш незабавно да започне арбитражна процедура срещу Съединените щати, което многократно е посочвано в съответните резолюции на Общото събрание на ООН“, подчертава още руското дипломатическо ведомство.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"