Лавров: САЩ ще се сблъскат с опасни последици, ако продължат с нарастваща военна помощ за Украйна

Световният ред трябва да се адаптира към сегашните реалности

Цената на конфликта е най-голяма за украинците, които са безмилостно тласкани от собствените си власти към войната, за да бъдат избити там. За Русия това е защита на нейния народ и жизненоважни интереси на сигурността. За разлика от Русия, САЩ продължават да дрънкат за някакви "правила", "начин на живот" и тям подобни, явно не разбирайки къде е Украйна и какви са залозите в тази война. Това каза в интервю за Newsweek руският външен министър Сергей Лавров.

Повече от две години и половина след като Путин нареди "специална военна операция" срещу Украйна в това, което се превърна в най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война, руският външен министър Сергей Лавров каза, че Кремъл предлага жизнеспособен план за прекратяване на кръвопролитията и възстановяване архитектурата на сигурността на континента. Той обвини водения от САЩ военен съюз НАТО, че първи е посял семената на войната преди десетилетие и продължава да разпалва пламъците.

„Русия е отворена за политико-дипломатическо уреждане, което трябва да премахне първопричините за кризата“, каза той. „Тя трябва да има за цел по-скоро да сложи край на конфликта, отколкото да постигне прекратяване на огъня.”

Планът на Русия би означавал Украйна да отстъпи провинциите Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие, които са до голяма степен контролирани от Русия, които бяха официално анексирани от Москва след международно оспорван референдум през септември 2022 г., както и Крим, завзет от Русия и анексиран чрез подобно гласуване през 2022 г. 2014. Киев също трябва да се съгласи да се откаже от стремежа си да стане член на НАТО и да предприеме други стъпки, отхвърлени от украинския президент Володимир Зеленски и неговите международни поддръжници, включително САЩ

Киев и неговите чуждестранни поддръжници вместо това изискват безусловно изтегляне на Русия, докато Москва каза, че ескалиращият конфликт доближава НАТО до пряк сблъсък с Русия, която притежава най-големия запас от ядрени оръжия в света.

"В момента, доколкото виждаме, възстановяването на мира не е част от плана на нашия противник. Зеленски не е отменил своя указ за забрана на преговорите с Москва", каза Лавров. „Вашингтон и неговите съюзници в НАТО предоставят политическа, военна и финансова подкрепа на Киев, за да може войната да продължи. Те обсъждат разрешаването на ВСУ [Въоръжените сили на Украйна] да използват западни ракети с голям обсег, за да нанасят удари дълбоко в руска територия. Играта с огъня по този начин може да доведе до опасни последици."

Мерките, търсени от Москва, каза Лавров, са в съответствие с траекторията на един бързо променящ се свят, в който Русия е изградила дълбоко партньорство с Китай и е укрепила връзките си с развиващите се нации, търсещи по-голяма дума на глобалната сцена. Въпреки че Москва прави разходи, той каза, че Киев и неговите поддръжници могат да загубят най-много в една дълга война.

„Това, което имаме предвид, е, че световният ред трябва да се адаптира към сегашните реалности“, каза той. „Днес светът преживява „многополюсен момент“. Преминаването към многополюсен световен ред е естествена част от ребалансирането на силите, което отразява обективните промени в световната икономика, финанси и геополитика. Западът чакаше по-дълго от другите, но също така започна да осъзнава, че този процес е необратим."

Забележките на Лавров идват, докато руската армия напредва на няколко ключови украински фронта, въпреки че едновременно се бори с украински контраудар в самата Русия.

От решаващо значение за хода на войната може да се окаже резултатът от президентските избори в САЩ на 5 ноември между вицепрезидента Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп . Подкрепата за Украйна беше обект на политически борби в западните столици и не на последно място във Вашингтон, който предостави най-голямата пряка помощ.

"Общо казано, резултатът от тези избори няма значение за нас, тъй като двете партии са постигнали консенсус за противодействие на страната ни", каза още Лавров. „Като цяло би било естествено обитателите на Белия дом, независимо кои са те, да си гледат домашните работи, вместо да търсят приключения на десетки хиляди мили от американските брегове. Убеден съм, че избирателите в САЩ мислят същото ."

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"