Лайчак: Диалогът между Белград и Прищина в момента е на кръстопът

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак казва в подкаста Sbunker преди срещата между сръбския президент Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти в Брюксел, че диалогът между Косово и Сърбия в момента е на кръстопът, съобщава Kosovo-online. Лайчак подчерта, че ако искате успех на този процес, трябва да сте готови на компромис, както и че на всички трябва да е ясно, че не може да има нормализиране на отношенията с конфликти и напрежение на място.

„От една страна, поканихме развитие, по пътя към нормализиране на отношенията и европейска интеграция и там, разбира се, повратната точка беше споразумението, което беше договорено миналата година в Охрид, което ни даде ясна рамка за Но, разбира се, за да се случи това, и двете страни трябва да изпълнят напълно договореното в Охрид, което, за съжаление, не се случи. далеч“, каза Лайчак.

От друга страна, според него, има паралелна реалност, която предполага напрежение, ескалация на насилие и конфликт.

„Имахме кризи и насилие на място. Това принуждава диалога, аз и моят екип, вместо да се фокусираме върху напредъка и нормализирането на отношенията, да прибегнем до управление на кризи и деескалация. И вместо да имаме инструменти, които ще насърчават мира, сътрудничеството и европейската интеграция, ние трябва да управляваме кризи, едно е ясно, че не може да има нормализиране на отношенията, ако имаме конфликт на място“, подчерта той.

Както казва той, това също е от двете страни и не е нещо, върху което може да повлияе посредник или някой отстрани.

От страните зависи да изберат нормализирането, да изберат диалога, да изберат изпълнението на споразумението, казва Лайчак и добавя, че споразумението съществува и че е убеден, че това е най-доброто споразумение, което Сърбия и Косово могат да получат и че е карта за бъдещето.

Коментирайки преговарящите на Косово и Сърбия, Лайчак казва, че Албин Курти и Александър Вучич са легитимни лидери, нещо повече, и двамата имат силен мандат, който са получили от избирателите.

„Те представляват позицията и интересите на своя народ. Това е естествено, това, което е предизвикателство за нас като фасилитатори, е, че те имат напълно диаметрално противоположни подходи към диалога и също така техните характери и различни подходи не допринасят за напредъка. Тук искам да кажа Едно нещо, ако искаме този процес да успее, ако искаме диалог за нормализация, той трябва да се основава на компромис“, посочи Лайчак.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"