Левандовски седна в трона на Меси и Роналдо

Коронясването на Роберт Левандовски за най-добър футболист в Европа за изминалия сезон дава поредния знак, че ерата на Лионел Меси и Кристиано Роналдо отминава. Голаджията на „Байерн“ спечели убедително традиционната анкета на УЕФА за играч номер едно на континента. На второ остана Кевин де Бройне („Манчестър Сити“), а на трето – Мануел Нойер („Байерн“).
За първи път от създаването на конкурса преди 11 години в челната тройка не попада нито един от двамата най-големи във футбола в последното десетилетие. Миналия сезон Меси стана втори след Върджил ван Дайк („Ливърпул“), а Роналдо – трети. Португалецът е печелил три пъти наградата, а аржентинецът – два. Сега Меси раздели четвъртото място с Неймар (ПСЖ), а Роналдо е на 10-а позиция.
Триумфалният марш на „Байерн“ по терените в Германия и Европа предопредели победата на Левандовски в анкетата, както и доминацията на „баварците“ при наградите за най-добри футболисти по постове в Шампионската лига. Полският национал вкара 15 гола и направи 6 асистенции за победата на своя отбор в турнира, като добави 34 попадения за титлата от Бундеслигата и още 6 за спечелването на купата на Германия. Логично той бе избран и за най-добър нападател в Шампионската лига, следван от Килиан Мбапе и Неймар от ПСЖ.
Само при полузащитниците на първо място застава футболист, който не носи екипа на „Байерн“. Това е Кевин де Бройне, който изпреварва едва с две точки Тиаго Алкантара от „баварците“, а трети е Томас Мюлер от немския клуб. И тримата най-добри защитници са от победителя в Шампионската лига – Йошуа Кимих пред Алфонсо Дейвис и Давид Алаба. Вратар номер едно в турнира е Мануел Нойер с категоричен аванс пред Ян Облак („Атлетико“) и Кейлор Навас (ПСЖ).
Трима германци си оспорваха наградата за най-добър треньор през изминалия сезон. Спечелените купи осигуриха първото място на Ханс-Дитер Флик („Байерн“) пред Юрген Клоп („Ливърпул“) и Юлиан Нагелсман („РБ Лайпциг“).
По традиция президентът на УЕФА Александър Чеферин връчи специално отличие за заслуги, което този път бе присъдено на Дидие Дрогба, рекордьор по голове за националния отбор на Кот д’Ивоар, двукратен футболист №1 на Африка и най-резултатен чужденец в историята на „Челси“.


„Труд“ представя България в конкурса
Наградите в конкурса на УЕФА се определят от жури, в което участват 55 журналисти – по един от всяка държава членка. За 11-а поредна година представител на „Труд“ гласува от името на България в престижната анкета. Членовете на журито се подбират от организацията на Европейските спортни медии, която обединява най-престижни издания като „Кикер“ (Германия), „Гадзета дело Спорт“ (Италия), „Марка“ (Испания), „Спорт Експрес“ (Русия), „Уърлд Сокър“ (Англия) и др.
При избора на най-добрите играчи по постове в Шампионската лига своя вот дават и всички 32-ама треньори на отборите от груповата фаза. При определянето на футболист и треньор №1 на сезона участват и треньорите от груповата фаза на Лига Европа.

Таблица
Отличниците
Най-добър футболист в Европа
1. Роберт Левандовски „Байерн“ 477 т.
2. Кевин де Бройне „Ман. Сити“ 90 т.
3. Мануел Нойер „Байерн“ 66 т.

Най-добър треньор в Европа
1. Ханс-Дитер Флик „Байерн“ 476 
2. Юрген Клоп „Ливърпул“ 212 т.
3. Юлиан Нагелсман „РБ Лайпциг“ 76 т.

Най-добър вратар в Шампионска лига
1. Мануел Нойер „Байерн“ 376 т.
2. Ян Облак „Атлетико“ 92 т.
3. Кейлор Навас ПСЖ 89 т.

Най-добър защитник в Шампионска лига
1. Йошуа Кимих „Байерн“ 161 т.
2. Алфонсо Дейвис „Байерн“ 138 т.
3. Давид Алаба „Байерн“ 119 т.

Най-добър полузащитник в Шампионска лига
1. Кевин де Бройне „Ман. Сити“ 171 т.
2. Тиаго Алкантара „Байерн“ 169 т.
3. Томас Мюлер „Байерн“ 78 т.

Най-добър нападател в Шампионска лига
1. Роберт Левандовски „Байерн“ 361 т.
2. Килиан Мбапе ПСЖ 72 т.
3. Неймар ПСЖ 62 т.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ангел Виденов

Този уебсайт използва "бисквитки"