Левите с победа на местен вот в Италия

Тест за парламентарните избори догодина

Професионален футболист стана кмет на Верона

Големият губещ са популистите от “Пет звезди”

Лявоцентристките сили победиха на частичните местни избори в Италия, вторият тур от които се проведе в неделя, предаде Ройтерс.

Вотът бе своеобразен тест за нагласите на хората година преди следващите парламентарни избори в страната, които ще определят кой ще замести премиера Марио Драги, който ръководи експертно правителство.

На вота в неделя от 142 големи общини в 52 спечелиха кандидатите на левите политически коалиции, 40 - на десните, 31 - на граждански листи, 3 на “Пет звезди” и 16 на други формации. Избирателната активност обаче бе ниска - пред урните излязоха едва 42% от избирателите.

Най-голямата изненада поднесе Верона. С над 53% от гласовете за кмет на града бе избран бившият халф на Рома и на националния отбор на Италия и председател на синдиката на футболистите Дамиано Томази. Той бе подкрепен от Демократическата партия и други от лявоцентристкото пространство и победи в града, който от 15 години се управлява от десноцентристки формации. За победата си Томази бе подпомогнат и от факта, че десният блок, съставен от крайнодесните “Лига” и “Италиански братя” и “Форца Италия” на експремиера Силвио Берлускони не успяха да се обединят около общ кандидат за втория тур на вота. “Лига” бе безспорен лидер в този блок до миналата година, когато с няколко гафа лидерът є Матео Салвини подкопа подкрепата за партията.

На първия тур на 12 юни десните взеха само 10 от 26 провинциални и регионални столици.

Безспорният губещ на изборите е популисткото Движение “Пет звезди”, на което напускането на външния министър Луиджи Ди Майо започва да се отразява негативно, отбелязва ДПА.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"