"Левски" е рокендрол!

"Левски" е рокендрол! "Сините" победиха ЦСКА в мача на мачовете в България и еднолично поведоха в класирането. Тимът от "Герена" игра така, че съперникът, който има най-силното нападение и защита в Първа лига, да бъде обезличен. "Левски" показа много желание и агресия. Головите ситуации в срещата не бяха много, но се оказаха достатъчни за успеха. За разлика от сблъсъците между двата гранда през миналия сезон, когато паднаха 14 попадения в 4 срещи за първенство.

Перфектната игра в защита пък бе достатъчна за първа суха мрежа на тима в този мач от 6 години и 5 месеца, след 1:0 на 29 април 2012 г.

В средата на терена „сините“ също бяха господари. Не случайно феновете на тима наричат Докторите новите си любимци Хали Тиам и Давид Яблонски. Чехът и колегите му в отбрана заслужават само добри думи. Особено Милош Цветкович, който неутрализира напористия Кирил Десподов.

Главният виновник за успеха в събота обаче е само един - Славиша Стоянович. Словенецът напипа точните струни на "Левски" от първия си ден на "Герена" и тимът заигра рокендрол. До тежкия рок, който иска да вижда специалистът, има много време. Важното е, че отборът е на прав път.

Треньорът промени коренно тима, който мислеше за защита под ръководството на предишния наставник Делио Роси. Със Славиша „сините“ имат 6 победи и едва една загуба. Грешката бе направена в Пловдив срещу "Локомотив" (0:1), но в събота се видя, че всичко е забравено, а поуките - извадени. А и не само, че "Левски" спечели тези шест срещи, но във всички тях тимът първи вкарваше гол. Отборът вече мисли как се отбелязват попадения, а не как се стига до поредната суха мрежа, както бе при италианеца.

Освен това „Левски“ е с най-добри показатели в мачовете със съперници от Топ 6 – три победи и едно поражение. ЦСКА е с по два успеха и две загуби, както и едно равенство. „Лудогорец“ преследва „сините“ по този показател в срещи с отбори от първата шестица. Тимът от Разград е с два успеха, два „хикса“ и едно поражение.

До първото завъртане в шампионата остават само три срещи. "Левски" спечели дербитата с ЦСКА, "Берое" и "Ботев" с 1:0. Загуби с такъв резултат от "Локомотив", но предстоят още три теста преди по-задълбочените изводи. Те са срещу „Славия“, „Лудогорец“ и „Верея“. В най-старото столично дерби фенове винаги ще искат победа, заради загубената титла и купа в последните години в срещи с този съперник. Сблъсъкът срещу „Лудогорец“ е в Разград е на 20-и октомври, а дни по-късно "орлите" гостуват на АЕК в Ларнака за мач от груповата фаза на Лига Европа. "Левски" ще опита да се възползва от сгъстения цикъл от мачове на своя противник, защото в битката за крайното класиране ще бъде важен всеки страничен фактор.

А от „Герена“ сами могат да си попречат в борбата за върха. Често спорните решения на ръководството са в ущърб на спортно-техническия щаб. Най-пресен е примерът със селекцията и привлечените последни попълнения Нуно Рейш и Луан Виана. Първият е наблюдаван от главния сакут на „сините“ Кирил Вангелов, вторият - привлечен, заради близките отношения на мениджърската агенция на играча и собственика Спас Русев. Състезатели, които едва ли Стоянович е искал, но треньорът ще се справя както може. Важното е поне сега шефовете да го оставят да работи и да задоволят всеки каприз на специалиста. Той доказа, че заслужава доверие.

Виждат го и феновете на „Левски“. Те осъзнават, че вече имат не само отбор, а и треньор. След мача с ЦСКА Стоянович направи почетна обиколка на националния стадион, за да обере заслужените овации.

„Славиша, Славиша“, викаха от трибуните.

Рядко се случва запалянковците със сини шалчета да скандират името на чуждестранен специалист след само два месеца работа.

Те обаче са зад словенеца, като статистиката по посещаемост в домакинските срещи го доказва. Преди двубоите от 10-ия кръг „сините“ са първи с общо 14 450 зрители у дома. И то при положение, че „Левски“ е играл само четири мача на „Герена“.

Феновете не само са доволни от облика на тима към днешна дата, но изглежда и са наясно с това, че рокендролът никога не умира.

Снимки БУЛФОТО

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Филип Зуберски

Този уебсайт използва "бисквитки"