Легендарният шотландски писател Ървин Уелш идва в София

Авторът на „Трейнспотинг“ е специален гост на „Синелибри 2024“

Десетото издание обхваща 67 заглавия с десет международни и над петдесет национални премиери, 45 специални събития, галавечери на 11 страни

Старт на Синелибри дава Паоло Сорентино с хипнотичната неаполитанска драма „Партенопа“, номинирана за „Златна палма“

Към почетните гости ще се присъедини и българската актриса Анжела Недялкова, изиграла ключова роля в „Трейнспотинг 2“ на режисьора Дани Бойл

На фокус ще бъдат емблематичната трагедия „Хамлет“ и книгата „5 пиеси от един актьор“

Авторът на „библията за аутсайдер“ „Трейнспотинг“ и вече легендарен шотландски писател Ървин Уелш е най-голямото световно име сред почетните гости на десетото издание на фестивала Синелибри (10 октомври – 3 ноември). В София очакваме още един от най-изявените италиански кинотворци през последните години – Даниеле Лукети; авторът на филма „Избери Ървин“ – Иън Джефрис; нидерландският режисьор Миша Пекел и световноизвестната писателка от български произход Капка Касабова. Сред гостите ще бъдат още Дани Розенберг - израелски режисьор и сценарист и Анита Модак-Труран - изпълнителен продуцент на филма „Уилям Фокнър: Миналото никога не умира“.

Кадър от „Уилям Фокнър: Миналото никога не умира“ 

Ярък акцент в програмата тази година е документалният филм „Избери Ървин“, посветен на именно на иконичния шотландски писател, публицист и режисьор Ървин Уелш. Авторът на романи като „Трейнспотинг“ и „Порно“ пристига в София по покана на организаторите заедно с Иън Джефрис, който е режисьор на филма. Официалната премиера в тяхно присъствие ще се състои на 16 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“, а литературната среща с автограф е предвидена за 17 октомври. В рамките на събитието, което е със свободен достъп, към почетните гости ще се присъедини и българската актриса Анжела Недялкова, изиграла ключова роля в „Трейнспотинг 2“ на режисьора Дани Бойл.

А на 12 октомври ще си спомним за актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов чрез документалния филм „Свободен, по-свободен, Димитър“, който е част от конкурсната програма. Събитието в кино „Одеон“ включва представяне на филма в присъствието на режисьорката Розита Еленова и със специалното участие на актрисите Светлана Янчева, Йоанна Темелкова, Виолета Марковска и Деляна Хаджиянкова. Ще има представяне и на книгата, посветена на Димитър Еленов, както и предстояща изложба.

На 21 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ ще се състои световната премиера на филма „Аз, Харли и Път 66“. Едно шеметно пътуване, изпълнено с приключения и пропито от духа на Джак Керуак и неговата магическа литература. Филмът е копродукция на България и САЩ, режисьор е Владимир Шишков, сценарият е дело на Боян Биолчев и Костадин Бонев.

В състезанието тази есен се откроява премиерното заглавие „Уилям Фокнър: Миналото никога не умира“ на Майкъл Модак-Труран. Това е първият официален документален портрет на автора на „Врява и безумство“, носител на Нобелова награда и двукратен лауреат на „Пулицър“, чието влияние е определящо за формирането на американския литературен канон. Историята на Фокнър е разказана от номинирания за „Оскар“ Ерик Робъртс и ще бъде представена в София от Анита Модак-Труран, изпълнителен продуцент на филма, на 28 октомври от 19:00 ч. в Дом на киното.

Ценителите на поезията в киното не бива да пропускат филма „Човешките потайности“ на режисьора Миша Пекел. Лиричният разказ за приятелство между три деца, разцъфнало „на границата“, укрепнало във времето и устояло на множество предизвикателства, докато не се намесва войната, е създаден в сътрудничество със световноизвестната писателка от български произход Капка Касабова. Двамата лично ще представят филма и ще разкажат за съвместната си работа на 29 октомври от 18:30 ч. в Дом на киното. Модулът с документални филми включва още любопитни заглавия, сред които „Едно ледено лято“ на Мария Чернева, чиято премиера е на 28 октомври в „Топлоцентрала“ със специалното участие на уважавания учен и полярен изследовател Христо Пимпирев. А на 29 октомври в кино „Одеон“ ще има прожекция на филма „Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал“. След прожекцията Лиза Боева и Ицко Финци ще запознаят зрителите със свои размисли и интерпретации върху необятното творчество и личността на Шекспир. На фокус ще бъдат емблематичната трагедия „Хамлет“ и книгата „5 пиеси от един актьор“.

В състезанието за най-добър документален филм се включва и „Монумент на любовта“ - разтърсваща история за пътуването на Джейкъб Комфорти и неговата майка, които в продължение на 25 години изследват и документират съдбата на евреите в България по време на Холокоста. Филмът се радва на изключителен фестивален успех по света. Премиерата в София е на 2 ноември в Casa Libri.

Внимание заслужава и филмът „Ана Бландиана: Между мълчанието и греха“, копродукция на Румъния и САЩ. Режисьорката Диана Николае изследва живота и творчеството на голямата румънска поетеса, общественичка и дисидентка, родена в Тимишоара. Прожекцията ще бъде съпътствана със специално събитие по случай румънската галавечер.

В рамките на официалната пресконференция на Синелибри, превърната в поетичен пърформанс, организаторите обявиха, че билетите за всички филми от програмата на фестивала в София тръгват в продажба. Десетото издание обхваща 67 заглавия с десет международни и над петдесет национални премиери, 45 специални събития, галавечери на 11 страни, ретроспекции, чествания, кино-литературни срещи, авторски пърформанси и специализирани дискусии. По традиция организаторите са приготвили множество изненади, в т.ч. тематични почерпки и комплименти за публиката, произтичащи от филмовото съдържание - от сиртаки до модерен танц, от фокуси до уроци по шах!

Старт на Синелибри дава Паоло Сорентино с хипнотичната неаполитанска драма „Партенопа“, номинирана за „Златна палма“. Красивото лице на Челесте Дала Порта владее екрана, а звездното присъствие на Гари Олдман и Стефания Сандрели допринася за цялостното внушение на филма - опияняващ размисъл за неумолимия ход на времето и за непроницаемата човешка същност. Премиерата е на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК непосредствено след церемонията по откриване.

Корица на книгата на Франсоаз Саган

Преди дни бяха оповестени 11-те заглавия от конкурса за пълнометражен игрален филм по книга, обособени в секция „Сонетен венец“. Откроява се „Добър ден, тъга“ на режисьорката Дърга Чу-Боуз, адаптация по знаковия роман на Франсоаз Саган, преиздаден наскоро от „Колибри“. Номинираната за „Оскар“ Клои Севини („Момчетата не плачат“) си партнира със звездата от „Квадратът“ Клаес Бенг и с изгряващата звезда Лили Макинърни в ролята на Сесил. С номинация за „Златна палма“ у нас пристига и биографичната драма „Лимонов“, вдъхновена от едноименната книга на Еманюел Карер.

Корица на „Лимонов“

Световноизвестният режисьор Кирил Серебренников поема риск, като се наема да разкаже историята на Едуард Лимонов – една колоритна, противоречива и екстремна личност, предизвикваща възторг у едни, омерзение у други. За наградата ще се състезава и адаптацията на знаменития роман на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, разбунила духовете още преди да тръгне по кината.

Кадър от „Майстора и Маргарита“

Паралелната програма на фестивала обхваща няколко модула. Открояват се заглавията от проекта ITALIAN SCREENS: Ново италианско кино без граници, който има ежегодни издания в много страни по света, а през октомври за първи път ще се състои в България като част от програмата на Синелибри. Модулът включва осем от най-впечатляващите италиански литературни адаптации за голям екран, създадени през последната година. Любопитство буди и секцията „Американски прелести“, която обхваща четири заглавия. Акцентът пада върху трилъра „Конклав“ с Ралф Файнс в главната роля, напрегната и завладяваща адаптация по роман на Робърт Харис. За пореден път Синелибри включва в програмата си инициативата „Кино с кауза“, или ангажирано кино, което тази година ще предложи пет заглавия, своеобразни оди за човека и неговите битки. На фокус тук е драматичният разказ „Да бъдеш Мария“, чиято световна премиера се състоя на кинофестивала в Кан. Филмът с Анамария Вартоломей и Мат Дилън преосмисля кратката кариера и трагичния живот на звездата от „Последно танго в Париж“ Мария Шнайдер. Друг акцент е романтичната драма „Време за живот“ на режисьора Джон Кроули, с Флорънс Пю и Андрю Гарфийлд в главните роли, която ще бъде показана у нас веднага след премиерата си на кинофестивала в Торонто.

Кадър от „Доверие“

И тъй като музиката също е поезия, паралелната програма тази година съдържа нов модул - „Рима и ритъм“. В него блестят новият филм на Жак Одиар, „Емилия Перес“, грабнал Наградата на журито от кинофестивала в Кан, невероятно романтичният филмов мюзикъл „Туптящи сърца“ с режисьор Жил Льолуш и „Част по част“ - едно шеметно пътешествие из живота на културната икона Фарел Уилямс, разказано със средствата на LEGO® анимация.

По традиция Синелибри ще има паралелни издания във Варна (17 октомври), Пловдив (19 октомври), Бургас (21 октомври), Габрово (24 октомври), Велико Търново (25 октомври) и Стара Загора, като билетите за филмовата програма във всяка от изброените локации ще тръгнат в продажба две седмици преди началото.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"