Ледената диета на Пета Би

Съвременният човек трупа мазнини, защото се прегрява, твърди журналистката

Ледената диета за отслабване, която шества из Европа и САЩ от три години, е особено подходяща през лятото. Освен здравословен, тя има и психологически ефект - доставя удоволствие. Състои се в консумация на силно охладени храни и пребиваване в среда с по-ниска температура (18-20 градуса). Продължителността є е 6 седмици. Прави се еднократно. Създателката й Пета Би (Peta Bee) обещава олекване с между 5 и 20 кг за целия период в зависимост от изходното тегло.

Допълнителни ползи са подобряване на работоспособността и издръжливостта, по-здрав сън, регулиране показателите на кръвната захар. Ледената диета не се препоръчва на бременни, кърмачки, страдащи от болести на стомашно-чревния тракт и отделителните органи, хора с проблеми на гърлото и белия дроб. Не е подходяща и за тези, които се опасяват, че преохлаждането на лигавиците на горните дихателни пътища може да улесни проникването на Covid-19 при евентуална среща с него.

Пета Би е британска журналистка, пишеща за красота и здраве. Любителите на спорта вероятно я помнят с екстравагантния, но ефективен метод за отслабване аква-джогинг, който лансираше преди няколко години. Подводното бягане се извършва върху специална пътечка на дъното на басейна, което предполага, че освен скъпия уред, притежавате и собствен водоем. С такива бягащи пътечки се обзаведоха някои знаменитости, между които и актрисата Дженифър Анистън.

Новото увлечение на Пета Би - ледената диета, за която е написала цяла книга (The Ice Diet), е значително по-евтино и изисква само наличие на фризер и климатик. Принципът е прост - да замразиш себе си отвътре с помощта на ледени напитки и храни и да поддържаш по-ниска температура от външната в жилището си. Механизмът на отслабване е прост: организмът има нужда от много енергия, за да разтопи леда, попаднал в него, и прибягва до разграждане на мастните си депа. Освен това човек яде по-малко, защото ледената вода запълва стомаха му.

Според Пета Би съвременният човек е свикнал да живее в хиперкомфорт, което компрометира обменните му процеси. Ние трупаме мазнина, защото ни е прекалено топло. Ако спазваме шест седмици ледената диета, ще задвижим отново генетично заложените ни механизми, които управляват правилното изразходване на мазнините в организма, а това ще доведе и до отслабване.

Накратко, препоръките на Пета Би са през 6-те седмици всичко да се яде студено, а по възможност - ледено. Освен това спазвайте правилото “14:10” - 14 часа в денонощието приемайте храна, разделена на три приема, без междинни закуски, и 10 часа не яжте нищо.

Гаспачо

Необходими продукти:
6 домата
1 глава червен лук
1 краставица
1 червена чушка
2 стръка целина
магданоз
1 скилидка чесън
1/4 ч. ч. зехтин
1/4 ч. ч. винен оцет

Начин на приготвяне:
С миксер се разбиват всичките продукти до получаване на предпочитана от вас консистентност. Сместа се изсипва в керамична или стъклена купа. Покрива се и се оставя в хладилника поне за 1 час, а най-добре за цяла нощ. Когато се поднася, супата се украсява със стръкчета магданоз. Гаспачо е много подходяща за горещите летни месеци.

Малиново сорбе

Необходими продукти:
500 г. малини
100 мл вода 
200-250 г. захар
1 ч. л. сок от лайм

Начин на приготвяне:
Водата се смесва със захарта и се вари 5 минути. Малините се смилат в блендер заедно с лаймовия сок до еднородност. Пюрето се претрива през цедка, за да се отстранят семчиците. Захарният сироп се смесва с малиновото пюре. Пресипва се в контейнер и се замразява във фризер. Преди сервиране малиновото сорбе се разпределя по чаши или купи и се украсява по вкус.

Паниран сладолед

Необходими продукти:
1 кутия сладолед по избор
1 готово руло с вкус по избор (или 1 пак. смлени обикновени бисквити)
2 разбити яйца
1 ч. л. сол
2 с. л. захар
4 с. л. брашно
50 мл бира
олио за пържене

Начин на приготвяне:
С помощта на лъжица за сладолед оформете топки, завийте ги в стреч фолио и замразете. Разрежете рулото и обвийте всяка топчица с него (или я оваляйте в бисквитите). Покрийте отново и върнете в камерата за 10-15 минути. В купа разбийте яйцата с бирата, брашното, солта и захарта. Консистенцията трябва да бъде сходна с тази на бозата. Ако брашното се окаже малко, то добавете още 1-2 супени лъжици. В тенджера налейте повече мазнина и я загрейте. Извадете сладоледа, потопете го в панировката и изпържете. Отцедете върху кухненска хартия, сложете в чашка или чинийка и украсете по ваш вкус.

Студ на кутийки, мраз на филийки

Защо Снежанка не е дебела

Забелязали ли сте, че Снежанка от филмчетата и илюстрациите на детските книжки винаги е слабичка и фина девойка? Тя, разбира се, е много трудолюбива, но има и нещо друго - живее близо до Северния полюс или вдън горите Тилилейски, където винаги е хладно... Това е в кръга на шегата, но съвсем сериозно изследване на Харвардския университет доказва, че понижаването на температурата на обитаваната среда помага за изгарянето на допълнителни 2100-2800 калории на седмица без никакви допълнителни усилия.

Върху това схващане се основава ледената диета на Пета Би, според която трябва да охлаждаме организма отвътре и отвън, ако искаме да изгорим излишните мазнини. Диетата е отличен повод да приготвите любимите си летни рецепти таратор и гаспачо, да хапнете сладолед на корем и ледено сорбе. А защо да не опитате и зеленчуков сладолед? Газираните напитки и готовите сокове са абсолютно забранени, дори да са охладени почти до нулата.

Пикантно ледено зеленчуково смути

Необходими продукти:
2 ч. ч. кисело мляко
2 домата
1 голяма краставица
връзка копър и магданоз
50 г. спанак и листа маруля
2 скилидки чесън
прясно смлян черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите и краставицата на парчета, сложете ги в блендера. Накъсайте на ситно листата спанак и маруля, добавете ги към зеленчуците, сложете намачкания чесън, нарязаните копър и магданоз, изсипете млякото, солта е на вкус. Разбийте всичко до еднородност, разпределете в подходящи чаши. Ако е необходимо, сложете още сол, подправете с черен пипер, пуснете вътре по 3 кубчета лед и поднесете веднага.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"