Лекари от „Света Екатерина“ спасиха жена със Синдром на лешникотрошачката

Лекари от болница „Света Екатерина“ спасиха млада жена, диагностицирана със Синдром на лешникотрошачката.

Жената започва да усеща, че има здравословен проблем през 2022 година, когато все още не знае, на какво се дължи неразположението, което усеща. 33-годишната Галя изпитва постоянна болка в левия фланг под реброто, която не се повлиява от никакви медикаменти. Болката е съпроводена с кръв в урината и невъзможност да се храни пълноценно, тъй като при прием на минимално количество храна изпитва силна тежест в стомаха. Състоянието й налага търсене на специалист. Младата жена посещава невролог и гастроентеролог, но те така и не установяват причината за проблема. След дълго обикаляне Галя е насочена към съдов хирург в Плевен, където след скенер й се поставя диагноза Синдром на Лешникотрошачката. Лечението, което й се предлага е минимално инвазивно, чрез поставяне на стент в бъбречната вена, която е притисната анатомично, съобщават от УМБАЛ "Света Екатерина".

Процедурата, обаче не дава нужния резултат, тъй като шест месеца по-късно се установява, че стентът има стесненение, прави се опит за разширяване с балон и се поставят още два стента.

След интервенцията, Галя продължава да изпитва нетърпими и постоянни болки в малкия таз и в корема, което я провокира да търси спасение в София. Намира клиника в столицата, в която известен австрийски хирург оперира пациенти със сложна сърдечно- съдова патология. Той прилага оперативно лечение, чрез отстраняване на стентовете и прави байпас операция, която има за цел да дренира кръвта от левия бъбрек и тазовите вени. Операцията не дава резултат, защото се получава запушване на бъбречната вена и започва да се обременява овариалната вена, която дренира кръвта от левия яйчник, симптоматиката се влошава и болките на Галя стават все по-силни и не отшумяват. Тогава нейна приятелка я насочва към екипа на проф. Валентин Говедарски, началник на Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Света Екатерина“, който има най-голям опит в лечението на Синдром на Лешникотрошачката, допълват още от лечебното заведение.

След записване на час за консултация и преглед, младата жена веднага е приета в съдовото отделение на УМБАЛ „Света Екатерина“ с изразен венозен застой, което означава, че венозната кръв от яйчника и малкия таз не се дренира. Тази кръв се задържа, разширява вените в малкия таз и води до болковия синдром на пациентката. 

Съдовите хирурзи на УМБАЛ "Света Екатерина" решават да пристъпят към оперативно лечение, което е уникално за България, тъй като реимплантират овариалната (яйчниковата) вена директно към вената, която дренира кръвта от левия долен крайник, вътре в корема. Конструираният в миналото байпас, който се запушва, създава дефект в хемодинамиката на венозната кръв на бъбрека и тазовите вени като обременява значително овариалната вена. Екипът на проф. Говедарски извършва анастомоза и превръщат хемодинамичния дефект в ефективен дренаж, след реимплантация на овариалната вена към тази на крака. По този начин кръвта от малкия таз и яйчника се дренира безпрепятствено. Така съдовите хирурзи, които се изправят пред предизвикателството на повторната хирургия в този сегмент намират ново решение за лечението на синдрома и да облекчат страданието на пациента. 

Още на първия ден след операцията Галя забравя за всички болки, започва да се храни и раздвижва без проблем. На третия следоперативен ден е изписана от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Света Екатерина“ с липса на всякаква клиника и изключително намаление на венозния застой. 

Екипът, извършил операцията е в състав - проф. Валентин Говедарски, д-р Елица Димитрова, д-р Мартин Александров. 

Днес, Галя е благодарна на целия екип за професионализма и положените грижи. След две години на болки и страдания 33-годишната жена се връща към живота с пълни сили и с готовност да сбъдва мечтите си. 

Синдромът на Лешникотрошачката е вродена рядка съдова малформация. Заболяването представлява притискане на лявата бъбречна вена, която е разположена между коремната аорта и горната мезентериална артерия, отговорна за кръвоснабдяването на червата и може да има нарушение в дренажа на левия бъбрек и яйчник. Засяга предимно млади жени. Симптоматиката се изразява в тазова болка, кръв в урината и болка в лявото подребрие. Единственият начин да се диагностицира е прилагането на скенер с контрастна материя. 

Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Света Екатерина“ приема много пациенти със Синдром на Лешникотрошачката и е едно от водещите лечебни заведения за лечение на вродената и рядка съдова патология.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"