Фосфорът се съдържа във всяка клетка от тялото ни. Играе важна роля в почти всички биохимични реакции. Но доколко познаваме този важен минерал? Как да разберем дали имаме дефицит и как да го попълним с храната?
Ключов компонент на АТФ
Фосфорът представлява около 1 процент от нашата телесна маса, но какъв процент! Почти 80 на сто от този процент са нашите кости и зъби. Останалата част се съдържа в мускулите, кръвните клетки и нерви. Този микроелемент не само определя здравината на опорно-двигателния апарат и зъбите ни, но е и в основата на клетъчния растеж и делене, защото присъства в нуклеиновите киселини и във фосфолипидните молекули, които са основен компонент на всички клетъчни мембрани. Той е ключов компонент на АТФ (аденозин трифосфат), енергийната молекула на клетките, захранваща повечето обменни процеси в тялото.
Фосфорът е необходим и за правилното функциониране на нервните импулси и мускулните контракции. Той е част от сложна система в редица физиологични процеси: метаболизъм, растеж и поддържане на телесните тъкани. Също така помага за регулирането на алкално-киселинния баланс в тялото, улавяйки излишните водородни йони.
Една от важните му функции е, че движи гликолизата (получаване на енергия от глюкоза) и е необходим за синтеза на аминокиселините, изграждащи белтъците.
Откъде тялото го получава?
Човешкото тяло набавя нужните количества фосфор чрез храната. Препоръчителният дневен прием за възрастен човек е около 0,7 грама. Той присъства в много храни, но в по-голяма концентрация в богатите на протеини месо, млечни продукти, риба. Веднага възниква въпросът: как веганите си набавят фосфор. Изследванията показват, че веганската диета, ако е добре балансирана, може да достави достатъчно количество фосфор на организма. Най-богати на този микроелемент са ядки, бобови и пълнозърнести храни. След зеленчуците първенци по съдържание са аспержите, ябълките, лещата, граха.
Доказателствата за пълноценността на веганската диета са и в изследванията за остеопороза при различните групи хора на възраст над 50 години. Хората, които се хранят само с растителна храна, страдат по-рядко от остеопороза, в сравнение с хората, които редовно употребяват млечни продукти – има изследвания, които го доказват.
Какво се случва с фосфора в тялото ни?
Веднъж поет с храната, той се абсорбира в тънките черва, след което се транспортира в тялото чрез кръвния поток. Бъбреците контролират количеството фосфор в тялото, като излъчват излишъка с урината. Костите са основното депо на фосфор в организма. Те използват и същевременно съхраняват този елемент, отдавайки го при необходимост.
Но за да се абсорбира ефективно той, тялото се нуждае от витамин D. В нашия организъм няма изолирани процеси, всичко е свързано в една сложна и фина система, която се стреми към баланс. Затова, когато изследванията покажат, че нивата на витамин D в тялото ни са под нормата, трябва да вземем мерки – да се стремим да излагаме тялото на слънце, да се храним с храни, богати на витамин D, или да вземем хранителни добавки с този витамин, за да поддържаме нормални нива на фосфора.
До какви проблеми води дефицитът на фосфор?
Тежката или продължителна липса на фосфор в храната може да отключи редица здравословни проблеми. Тъй като той е важен за изграждането на здрави кости и зъби, при недоимък структурите им стават слаби и чупливи, по-склонни към фрактури или гниене.
Липсата на фосфор при децата пък може да доведе до забавяне на растежа, късно полово съзряване и нарушения в когнитивните функции.
Недостигът му може да предизвиква мускулна слабост или крампи, защото той е необходим за производството на АТФ (аденозин трифосфат), който захранва мускулните контракции. Фосфорът помага в образуването на червени кръвни клетки, така че липсата може да предизвика анемия. Нужен е и за производството на протеини, които помагат за нормалната работа на имунната система. Недоимъкът води до нарушен имунен отговор.
И не на последно място, фосфорът участва и в поддържането на сърдечната функция, така че дефицитът увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Той регулира и бъбречната функция, така че липсата му в храната с времето може да я влоши.
Добре е да отбележим и един важен факт: дефицитът на фосфор в тялото често потиска апетита, което води до загуба на тегло. Така че когато започнете да губите апетит и тегло, имате мускулни крампи или зъбите ви се рушат, трябва да се консултирате с лекар и да направите изследвания, които да покажат запасите на фосфор, калций и витамин D в тялото. Има и някои заболявания, при които се нарушава фосфорната обмяна. Най-често отклонения в работата на паращитовидните жлези, бъбречни заболявания и дефицит на витамин D могат да се отразят негативно на разпределението на фосфора в организма. При наличие на съмнение за подобни проблеми консултацията със специалист е задължителна.
Какви са признаците за претоварване на тялото с фосфор?
Високите му нива в кръвта увеличават риска от развитие на камъни в бъбреците. Това са твърди отлагания, които се образуват в бъбречните легенчета или пикочните пътища и могат да причинят силна болка, възпаление и често уриниране. Фосфорът безспорно е важен за здравето на костите, но внасянето му в прекомерни количества в тялото може да доведе до извличане на калция от костите и тяхното отслабване.
Излишъкът от фосфор може да затрудни производството на енергия за клетките. Това води до лесна умора и продължително чувство за слабост. Обилният прием на фосфор е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт, тъй като високите му нива в кръвта водят до втвърдяване на артериите (атеросклероза) и хипертония. Излишният фосфор в кръвта се усеща като изтръпване по крайниците или други части на тялото, а понякога дори предизвиква гърчове. Може да се появи кожно дразнене, коремни болки, гадене и повръщане.
Тези симптоми обикновено са свързани с тежки случаи на прекомерен прием на фосфор и рядко се проявяват при хора, които консумират нормални количества от този минерал с храната. Кога наблюдаваме претоварване на тялото с фосфор? Когато човек системно преяжда с животинска храна. Ако в менюто преобладават големи количества месни и млечни продукти, се затруднява преработването им от организма, нарушават се фините обменни процеси, човек започва да трупа килограми и всички органи започват да страдат. Сред храните, които могат да нарушат силно баланса в тялото са и преработените храни с добавени захар, сол, глюкозен сироп, консерванти, каквито са и безалкохолните напитки, и готовите десерти.
За някои хора всичко това може да звучи сложно, но посланието на този текст е едно: да се научим да наблюдаваме тялото си и да се образоваме постоянно, научавайки как функционира то. И да се храним умерено, да се стремим към баланс във всяко едно отношение, да не пренебрегваме нито една възможност да го укрепим, защото нищо в тялото ни не е изолирано, всички процеси са свързани.
Визитка
Д-р Красимир Милев е роден през 1971 г. Завършва медицина през 1996 г. във Варна и решава да продължи развитието си в областта на холистичната медицина. През 1998 г. започва работа в клиниката (тогава Център за лечение с плодове на д-р Емилова). От 2002 г. е главен лекар на клиниката, наблюдавал е и активно участвал в лечението на голяма част от десетките хиляди пациенти, преминали през лечебното заведение. Д-р Милев има докторска степен по алтернативна медицина към университета в Калкута, завършил е курсове по ароматерапия и е член на международното общество по холистична медицина. Автор е на множество публикации на тема природосъобразно хранене и здравословен начин на живот.