Лесни рецепти с тиквички

Ядат се всякак - от сурови в салата до варени, печени и пържени

Ако се съмнявате за нитрати, накиснете ги във вода

От пролетта до есента тиквичките са любим продукт на трапезата, който дава богата възможност за развихряне на въображението. Макар да ги смятаме за зеленчук, от гледна точка на ботаниката те всъщност са плод. Това няма особено значение, когато решаваме как да ги сготвим. По-важното е, че имат нежна консистенция, готвят се бързо, усвояват се лесно от организма, съдържат малко калории и много фибри (затова са подходящи за диети).

Доскоро у нас бяха познати само светлозелените тиквички (наричат се „бели“), те си остават най-популярните, но вече могат да се купят и жълти, оранжеви, тъмнозелени. Всички те стават за храна, а оранжевите, сплеснати като диск – и за украса.

В кулинарията светлите тиквички, които имат по-тънка кора и като цяло са по-нежни, се използват повече за сурова консумация – нарязани на тънки ленти с белачката или на кубчета, съчетани с моркови и краставици. Тъмнозелените сортове се предпочитат за ястия с топлинна обработка, защото са с по-месеста вътрешна част и не отделят толкова вода. Ако се съмнявате, че зеленчукът е подхранван с нитрати, изрежете по-дълбоко дръжката, с която се свързва със стъблото – точно там се натрупват тези химични съединения. Можете и да накиснете тиквичките в студена вода за половин час. Това се препоръчва най-вече за листните зеленчуци, които натрупват повече нитрати, докато количеството им в тиквичките, краставиците, репичките, морковите е умерено.

Класика в националната ни кухня са пържените тиквички с млечен сос с чесън и копър. Приготвянето им на тиган изисква време, затова практични домакини са измислили най-различни рецепти как да ги изпекат във фурната наведнъж, макар вкусът им да не става съвсем същият. Тиквички с ориз са друга любима на нашенеца храна, както и мусаката с тиквички – със и без кайма. Ако имате повече време, може да си поиграете да ги напълните – с ориз, месо, други зеленчуци, сирене и яйце. При печене е добре отначало да ги покриете с фолио, а при варене - да ги затиснете с чиния, за да не излезе плънката.  

Пълнени тиквички с кайма

Необходими продукти:
5-6 тиквички
500 г кайма
1 каф. ч. ориз
1 връзка копър
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
2 настъргани домата
сол, черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
Тиквичките се разрязват напречно и се издълбават като чашки. В олиото задушаваме лука, нарязан на ситно, вътрешността от тиквичките, ориза и каймата. Запържваме на слаб огън с червен пипер, наситнения чесън и копъра, малко от доматите и 1 каф. ч. вода, докато оризът набъбне. Пълним подредените в тава тиквички и ги поливаме с останалите домати и 2 каф. ч. вода. Печем на 180 градуса около 45 минути. 

Свинско с ориз и тиквички

Необходими продукти:
250 г свинска плешка
200 г ориз
2 тиквички
2 домата
1/2 вр. магданоз
4 с. л. олио
сол, черен пипер, сушен босилек

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на тънки ивици или на хапки. Задушава се до зачервяване в олиото и се изважда настрана. Доматите се наситняват и се слагат в тенджерата от месото. Добавя се оризът и се наливат 600 мл гореща вода. Месото се връща в тенджерата, слагат се подправките и накрая тиквичките, нарязани на кубчета. Оставя се да къкри под капак, докато оризът поеме водата – около 15 минути. Преди сервиране се поръсва с наситнен магданоз.

Запечени тиквички с кашкавал

Необходими продукти:
250 г тиквички
80 г печени чушки
50 г сирене 
50 г кашкавал
10 г чесън
3-4 стръка копър
3-4 стръка магданоз
20 г масло
брашно за овалване 
олио за пържене     

Начин на приготвяне:
Нарязваме тиквичките и прясно изпечените чушки, овалваме ги в брашно и запържваме в малко мазнина. В намазана с масло тавичка се  нареждат последователно ред тиквички, ред чушки, които се поръсват с настърган кашкавал и малко сирене. Поръсваме с магданоз, копър, чесън, поставяме парченца краве масло и запичаме в силно сгорещена фурна.

Хрупкави тиквички на фурна

Необходими продукти:
2 тиквички
2 яйца
1 ч. ч. галета
1,5 ч. ч. хлебни трохи
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чесън на прах
1 с. л. брашно
сол, пипер меланж
олио

Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на пръчки с дебелината на пръст, посоляват се и се оставят да престоят 10-15 минути на студено. Брашното се смесва с червения пипер, чесъна, малко пипер меланж и сол. В друг съд се смесват галетата и хлебните трохи. В трети съд се разбиват яйцата. Тиквичките се подсушават от отделената вода с кухненска хартия. Овалват се последователно в брашното, яйцата и хлебните трохи. Нареждат се една до друга в тава, покрита с хартия за печене. Поливат се с тънка струйка олио и се пекат в силна фурна до зачервяване. Поднасят се със сос от кисело мляко, майонеза, копър и чесън.

Хит на седмицата

Мусака с тиквички и кайма

Необходими продукти:
500 г тиквички
500 г кайма
1 глава лук
1 домат
2 с. л. доматен сок
1 с. л. червен пипер
сол, черен пипер, сух копър
олио
За заливката
2 яйца
200 г кисело мляко
2 с. л. брашно
сол
щипка сода бикарбонат

Начин на приготвяне:
Нарязваме тиквичките на кубчета и ги овкусяваме със сол и сух копър. В сгорещено олио задушаваме нарязания лук. Добавяме каймата да се запържи, след няколко минути – и червения пипер. Заливаме с доматения сок и нарязания на малки кубчета домат. Готвим около 5 минути. В по-дълбока тавичка или йенска тенджера слагаме тиквичките, отгоре изсипваме каймата. Поръсваме с черен пипер и разбъркваме всичко. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна 25 минути, докато омекнат тиквичките. През това време приготвяме заливката. Изсипваме я равномерно върху мусаката и връщаме във фурната. Печем до златист загар – около 10 минути.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"