Летен наръчник за кучето

Съвети как да предпазим любимеца си от неприятности в жегите

Топлинен удар

Кучетата могат да бъдат покосени от фатален топлинен удар за минути. За разлика от хората те не се потят през кожата и затова разчитат на учестено, тежко дишане, както и на охлаждане през лапите и носа, за да регулират телесната температура. Представете си да носите дебело зимно палто през горещ летен ден и ще разберете защо кучетата са толкова податливи на топлинен удар.

Симптомите на това състояние са колапс, прекомерно задъхване и треперене. Ако смятате, че домашният ви любимец ги има, преместете го на хладно място, намокрете козината с хладка, но в никакъв случай ледена вода и се свържете с ветеринаря си.

Симптомите на топлинен удар много често идват, когато уврежданията от прегряването вече са настъпили, затова бъдете нащрек.

Колата не е опция

Кучета не могат така лесно да се охлаждат като нас хората, а автомобилът може да се превърне във фурна изключително бързо, макар и да ни се струва, че не е толкова топло в него. Когато навън е 22 градуса, след час температурата в колата може да достигне непоносимите 47 градуса. Затова никога не оставяйте кучето в колата, дори за момент, дори и прозорците да се отворени. Ако видите чуждо куче в такава ситуация, опитайте да откриете собственика му.

Задължителни навици

През лятото е изключително важно да се уверите, че кучето има постоянен достъп до чиста вода, най-добре в голяма купа. Носете вода и купичка с вас на разходки.

В горещи дни излизайте навън в по-хладните часове – рано сутрин и късно вечер. Наблюдавайте кучето си за симптоми на прегряване, включително учестено тежко дишане и загуба на енергия. Ако те се проявят по време на разходка, спрете, намерете сянка и дайте вода. Направете разхлаждащи наградки – във форма за лед сложете части от любимата храна на кучето ви, сипете вода и оставете да се получат ледени купчета.

Бъдете особено внимателни с кучета, които имат къси носове като бултериери, боксери, както и с възрастни кучета или такива с наднормено тегло.

Тренировки и разходки

Водете кучето си на каишка, на нашийника му е хубаво да има име и номер за връзка, в случай, че реши да избяга.

По закон всички домашни кучета трябва да имат микрочип. Имайте грижата данните ви в системата да бъдат актуални, за да може кучето да ви бъде върнато в случай, че е изчезнало.

Освен ранните и по-късните часове, когато е по-хладно, избирайте и повърхности, по които може да се ходи. Следвайте правилото – ако им е прекалено топло за ръката ви, значи е прекалено топло и за лапите на кучето ви.

Ако е прекалено топло навън, поиграйте с вашето кучето вкъщи, като го накарате да мисли. Можете да потренирате основните неща, на които сте го научили или да го накарате да усвои нови трикове.

Плуване

Прекрасна алтернатива за разходки през лятото. Но не всяко куче обича да плува, затова, ако вашето е от тях, не го принуждавайте и никога не го хвърляйте във водата.

Внимавайте за опасни ситуации в морето, които могат да застрашат човек, но и куче.

Не му позволявайте да пие солена вода, защото вероятно ще предизвика стомашно разстройство. Носете прясна вода с вас на плажа.

Винаги изплаквайте кучето от солената вода и пясъка, за да предотвратите раздразнение на кожата.

Насекомите и кърлежите

През лятото е добре да наблюдавате какви насекоми преследва кучето ви и кои от тях преследват него. Ако говорим за бълхите - те са твърде упорити, ако позволите да се настанят в козината на домашния ви любимец. Могат да причинят доста сериозни проблеми, освен дискомфорта от хапането и чесането, тъй като отслабват имунната система на животното.

Кърлежите са другата напаст по нашите ширини, от която няма отърване, ако не използвате качествен препарат и то редовно. По-опасен обаче е сърдечният червей, който се предава чрез ухапване от комари в месеците от април до октомври. Затова задължително се консултирайте с ветеринар и давайте нужните медикаменти на кучето, за да бъде защитено от всички гадинки.

Добре е да не му позволявате да преследва жилещи насекоми, тъй като често те убождат по муцуната, устната кухина или гърлото, след като четириногият ви приятел победоносно ги е уловил и захапал. Тези места са твърде чувствителни - алергична реакция може да се развие светкавично и да доведе до задушаване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"