Летището на Франкфурт е под блокада заради екоактивисти

Летището във Франкфурт, най-натовареното в Германия, временно спря полетите в четвъртък сутринта, след като няколко активисти, защитници на климата, блокираха пистите, като се залепиха за асфалта.

„Молят се пътниците да не отиват на летището за момента“, съобщиха от летището в социалната медийна платформа X. 

Пътуващите бяха помолени да проверят статуса на полета си и да предвидят допълнително време за пътуване.

Климатичните активисти от Last Generation заявиха в изявление, че шестима протестиращи са пробили ограда и са стигнали до различни точки около пистите на летището във Франкфурт с плакати, гласящи „Нефтът убива“. Изображения, публикувани от групата, показват протестиращи в оранжеви предпазни жилетки с ръце, залепени за асфалта.

Говорител на федералната полиция каза, че няколко активисти са на територията на летището.

Групата е предупредила няколко държави в Европа и Северна Америка, че и там планирани подобни прекъсвания като част от протестна кампания, започнала в сряда.

Last Generation повтори искането си в четвъртък германското правителство да помогне за оформянето и подписването на глобално споразумение за регулиране на постепенното премахване на петрола, газа и въглищата до 2030 г.

Германското летище Кьолн-Бон, шестото по големина в страната, спря полетите за няколко часа в сряда, след като активисти се залепиха за пистата, докато подобни действия на други европейски летища бяха осуетени от властите.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"