Летни рецепти: Вкусно без усилия

Принципът е: минимално време край печката

Много от ястията са със сурови продукти

В горещините на никой не му се седи дълго време край печката, затова много от рецептите се правят със сурови или леко обработени продукти. Повечето от зеленчуците, които са основната съставка на летните манджи, могат да се консумират направо, с изключение на картофите и патладжаните. Тиквичките, ако са млади, и гъбите, ако са от сигурно място и пресни, също могат да се ядат без топлинна обработка. Затова спокойно можете да нанижете на шишчета чери доматчета, тиквички, лук, гъби, чушки, да ги полеете с млечно-майонезен или друг сос и да ги хапнете сурови или да ги обърнете леко на грил тиган да ги „хване“ огънят, без да ги печете. Добро решение са, ако ви дойдат непредвидени гости.

Супите не са на първи план през лятото, с изключение на студената испанска доматена супа „Гаспачо“, добре познатия ни таратор, както и интересната негова разновидност косашки таратор, в който няма мляко, а вода и оцет. Нарича се така, защото са го давали на работниците по време на коситба или жътва.

Голяма салата спокойно може да замести основното ядене, а ако към нея са добавени пилешко месо, настъргано твърдо сирене и запържени в масло крутони, ще се заситите за целия ден.

От месата в горещото време по-подходящи са птичето, заешкото и рибата. От тях най-бързо се приготвя рибата, като изключим неприятното й чистене, но пък можете да си купите направо изчистена от големите магазини. Оставете мазните свински пържоли за зимата.

Салата от рукола, скариди и тиквички

Необходими продукти:
200 г рукола
300 г млади тиквички, без семки
500 г обелени и изчистени кралски скариди
2 с. л. брашно
80 г сметана 15%
1 с. л. горчица
1 скилидка чесън
30 г масло
30 мл олио
1 ч. л. босилек
5-6 стръка копър
1/2 лимон – сокът
80 г орехи
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на колелца, дебели 3-4 мм, посолете и оставете за 15 минути да си пуснат водата. Отцедете ги, оваляйте ги в брашно и ги запържете в малко олио от двете страни, докато хванат загар, без да стават хрупкави. Извадете ги върху кухненска хартия. Разтопете маслото и в него запържете скаридите от двете страни под капак на среден огън, общо за 7-8 минути. При обръщането им добавете ситно нарязания копър, сол и накълцания чесън. Готовите скариди поръсете с лимонов сок. Орехите изпечете на тиган и счукайте. Смесете сметаната, горчицата, сол и черен пипер на вкус. В чиния за сервиране сложете отдолу руколата, върху нея тиквичките, отгоре скаридите и поръсете с орехите. При сервиране подправете със соса от сметана и горчица.

Предястие от авокадо и скариди

Необходими продукти:
1 авокадо
1 лимон
100 г скариди
1 месеста чушка
1 глава червен лук
70 г сметана
сол, черен пипер, магданоз

Начин на приготвяне:
Нарежете чушката и лука на малки кубчета. Нарежете 2-3 стръка магданоз, оставете и цели листенца за украса. Сварете изчистените скариди и ги отцедете от водата. Издълбайте вътрешността на авокадото, нарежете я на кубчета и поръсете с лимонов сок. Смесете горчицата и сметаната. Разбъркайте всичко, посолете и поръсете с черен пипер. Напълнете двете половинки на авокадото и украсете с листенца магданоз. 

Студена супа „Гаспачо“

Необходими продукти:
4 домата
1 филия стар хляб
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 червени чушки
1 люта чушка
1 краставица
2 с. л. сок от лайм
1 с. л. зехтин
2 стръка пресен кориандър (магданоз)
сол, бял пипер
лед

Начин на приготвяне:
Почистете доматите от люспите и семките и пасирайте. Добавете чесъна, лука, половината краставица и чушките. Пасирайте отново, но за кратко. От зеленчуците трябва да останат и цели парченца. Добавете хляба, нарязан на кубчета (може да се сложи и накрая). Блендирайте за кратко. Добавете подправките, лимоновия сок и зехтина. Гарнирайте с останалата краставица и кориандъра. По желание сложете кубчета лед при сервирането. 

Пиле с бамя и картофи

Необходими продукти:
500 г пилешки бутчета
1 буркан бамя или 400 г прясна
3 глави лук
1 с. л. червен пипер
1 с. л. брашно с връх
3 картофа
1 домат
1 червена чушка
сол, черен пипер
6 с. л. олио

Начин на приготвяне:
Ако бамята е прясна, трябва да се изрежат дръжките и да се бланшира за 3 минути във вода със сол, след което се изважда и отцежда от водата. В голяма тенджера в олиото се запържва месото около 5 минути, посолява се. Изважда се и в същото олио се пържат лукът, нарязан на ситно, и чушката – на едро. Посолява се и се връща месото. Добавят се картофите, нарязани на едри кубчета. Готви се 1-2 минути, прибавят се червеният пипер и брашното, като непрекъснато се бърка. Налива се гореща вода, колкото да покрие продуктите. След 5 минути се добавят бамята, доматът, нарязан на едро, черен пипер и леко се разбърква. Оставя се на котлона на слаб огън 10-15 минути и после се прехвърля в дълбока тава. Пече се на 200 градуса 30-35 минути. Може и без печене, но тогава се оставя да къкри на котлона до готовност на месото и картофите.

Хит на седмицата

„Паста“ от тиквички и моркови

Необходими продукти:
1 млада тиквичка
1 морков
3 скилидки чесън
150 г готварска сметана
пилешко или пуешко филе по желание
сол, черен пипер
зехтин

Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичката и моркова на много тънки ленти, като чипс, с помощта на белачката за зеленчуци, или на сламки. Чесъна нарежете на по-едро. В дълбок тиган кипнете 50 мл вода и 1 с. л. зехтин, добавете чесъна и гответе 50-60 секунди на умерен огън, колкото да се извлече чесновият аромат. Добавете моркова и го задушете под капак 3-4 минути. След това сложете тиквичката. Задушавайте всичко заедно още 3-5 минути на среден огън. Добавете сол, черен пипер и сметаната. Задушете още 3-4 минути. При сервирането сипете наоколо нарязан копър. Към рецептата може да се добави пилешко или пуешко филе, но то трябва да се свари или изпече предварително.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"