Летни рецепти: Зеленчукът е по-вкусен с мръвка

Ако някой от продуктите ви липсва, слагате каквото имате

Месото не се размразява във вода и не се соли преди готвене

Месото, плодовете, корените, ядките са най-древната човешка храна. По-късно към тях се присъединяват култивираните зеленчуци. Употребявани заедно, месото и зеленчуците взаимно се допълват. Ако месото е тежка храна, която създава натоварване на стомаха и червата, то фибрите, съдържащи се в зеленчуците, насърчават разграждането на протеините, неутрализират вредните вещества, които се образуват при този процес и улесняват изхвърлянето на отпадъците от обмяната. Биологично активните вещества в повечето зеленчуци помагат за премахване на токсините и излишния холестерол от организма.

Когато купувате месо, старайте се то да не е нито прекалено тлъсто, нито твърде постно. Мазнините да бъдат равномерно разпределени. Следете също да не е прекалено тъмно на цвят и да има еластична пружинираща структура – при възможност да го натиснете с пръст. Ако сте замразили месо, след изваждането му от фризера го измийте и оставете да се размразява на стайна температура. Не го слагайте във вода, защото заедно с ледените кристалчета ще изтекат и соковете му и то ще стане сухо и безвкусно. По същата причина месото не се соли преди готвене – солта извлича соковете му. По-лесно се реже, ако не се е размразило съвсем. 

Съществува мнението, че най-полезните вещества се намират в кората на зеленчуците. Въпреки това повечето се белят, защото човешкият стомах не е пригоден да смила прекалено груба храна. Когато варите зеленчуците отделно от месото, не ги оставяйте да престоят във врялата вода, за да не се унищожат витамините им. Ако ползвате замразени, сложете ги направо в ястието, без да ги размразявате.

Патладжани с кайма и гъби

Необходими продукти:
2 патладжана
1 голяма глава лук
2-3 домата
250 г гъби
500 г кайма
200 г кашкавал или моцарела
олио
магданоз
сол, черен пипер, джоджен, чубрица (босилек)

Начин на приготвяне:
Отрежете дръжките на патладжаните и ги разрежете по дължина на филии, дебели около 1 см. Посолете ги и ги оставете 1 ч. да се отцеди горчивата вода. Намажете с олио дъното на тава за печене. Наредете плътно една до друга изплакнатите филийки патладжан и ги надупчете с вилица на 7-8 места. Посолете леко и подправете с черен пипер. Поръсете с олио. Отгоре наредете лука на шайби, върху него – каймата, размесена с малко сол, черен пипер и джоджен, оформена като плоски продълговати шницели, за да покрият патладжана. Върху каймата наредете гъбите, нарязани на филийки, и чесъна на ситно. Сложете пак сол и черен пипер. Върху гъбите сложете доматите на кръгчета, поръсете с чубрица (босилек) и полейте с олио. Сипете останалия сок от доматите, може и малко вода. Сложете да се пече на 180 градуса, които намалете на 160, около 45 минути. Извадете, поръсете с настърган кашкавал и върнете във фурната, докато той се разтопи. Извадете, поръсете с магданоз и покрийте тавата, за да останат меки зеленчуците.

Пица от тиквички

Необходими продукти:
350 г тиквички
2 яйца
50 г грис
50 г брашно
1/4 ч. л. бакпулвер
100 г колбас 
60 г твърдо сирене (кашкавал)
1 голям домат
1 скилидка чесън
подправки по желание

Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките на едро ренде, посолете ги и ги оставете 5 минути да си пуснат водата. Отцедете ги и ги разбъркайте с яйцата, гриса, брашното и бакпулвера. Намажете тиган с мазнина и разстелете тестото на дъното. Печете го 10 минути на умерен котлон под капак. Когато се зачерви, го обърнете и наредете отгоре половината настъргано сирене, смесено с подправките, после колбаса и доматите, нарязани на колелца, наситнения чесън и най-отгоре - другата половина сирене. Сипете малко вода на дъното, за да се образува пара, похлупете и гответе на котлона, докато сиренето се разтопи. Вместо на котлон, можете да продължите готвенето във фурна, като запечете наредената пица за 5-10 минути до зачервяване. 

Телешко със зелен фасул

Необходими продукти:
1 кг телешко месо
2 глави лук
2 моркова
2 домата или 1 ч. ч. консерва
1 буркан зелен фасул
1/2 вр. магданоз
1 каф. ч. олио
1 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер, джоджен

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на порции и се задушава в собствения си сос. Слагат се олиото, лукът и нарязаните моркови. Задушава се още 15-20 мин., прибавяме червения пипер и доматите. Накрая се слагат зеленият фасул със сока и подправките. Оставя се на тих огън да къкри до готовност. Накрая се добавя брашното, размито в малко вода, за да се сгъсти сосът. Поръсва се с магданоз. Може да се сервира с кисело мляко.

Свинско със сини сливи

Необходими продукти:
1 кг свинско месо без кости
500 г сини сливи
4 глави лук или 10-12 малки лукчета
1 ч. ч. домати
1 ч. ч. вода
3 с. л. олио
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се задушава в собствения си сос. След това сипваме олиото, задушаваме още 10 мин., добавяме нарязания лук (или целите главички лук) и доматите. Ври още 10-15 мин. Сипваме водата и целите сини сливи и оставяме да къкри до готовност. Поръсваме със сол и черен пипер. По желание могат да се сложат и други подправки. 

Хит на седмицата

Тюрлюгювеч с месо

Необходими продукти:
750 г месо - свинско, овнешко или телешко
3/4 ч. ч. олио
3-4 глави лук
3-4 домата
3-4 зелени чушки
1-2 патладжана
1 шепа бамя
3-4 картофа
1 шепа зелен фасул
1 ч. л. червен пипер
2-3 люти чушки (по желание)
магданоз
сол

Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата им вода. Месото се нарязва на парчета, посолява се и се слага в пръстен гювеч или йенска тенджера заедно с мазнината. Пече се в средно силна фурна до полуготовност. Разбърква се с прибавените към него червен пипер и нарязаните зеленчуци (без картофите) и отново се поставя във фурната. Когато поомекне зеленчукът, се слагат картофите, нарязани на колелца, и малко топла вода. Гювечът се посолява на вкус и се пече, докато остане с малко сос. След изваждането му от фурната се прибавя ситно нарязан магданоз.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"