Летни рецепти: Зеленчуците са на ход

В топлото време месото отстъпва от трапезата

Бабините манджи са простички, но вкусни

През лятото на човек му се иска да хапне „нещо по-леко“, лесно за приготвяне, но все пак засищащо, защото не всеки може да кара само на салати. Тук се сещаме за простичките бабини манджи, които през лятото са по-често постни, но пък са толкова вкусни, че заедно с натопените в соса залци си облизваш и пръстите.

Зеленчуците са главен герой в тях – зелен фасул, прясно зеле, тиквички, домати, патладжани, чушки, които са типични за нашата географска ширина. От животинските продукти в широка употреба влизат яйцата, сиренето, киселото мляко. Месото отстъпва от трапезата до идването на по-хладните дни. Който съвсем не може без мръвки, посяга към пилешко и риба.

С постно ястие можеш да се заситиш чудесно, защото зеленчуците съдържат много фибри, а те запълват стомаха и червата и мозъкът не получава сигнал за глад.

През лятото се променят и кулинарните технологии. Тъй като на домакините не им се виси да пържат на котлона, за предпочитане е печенето, било то на фурна или барбекю. В единия случай слагаш ястието в печката, нагласяш таймера и бягаш на хладно, а в другия си навън, където поне надвечер подухва освежаващ ветрец. 

Рулца от тиквички със сирене

Необходими продукти:
4 тиквички
2 ч. ч. сирене рикота
1/2 ч. ч. настърган пармезан
4-5 листенца пресен босилек
2 с. л. нарязани маслини
2 ч. л. настъргана лимонена кора
2 с. л. лимонов сок
черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките по дължина, възможно най-тънко. Опечете ги на грил тиган по 2-3 минути от всяка страна, за да омекнат и придобият красив загар. Смесете в купа сиренето рикота, пармезана, маслините, лимона и нарязания босилек. Подправете с черен пипер и сол на вкус. След това поставете по 1 чаена лъжичка от сместа върху всяка грилована тиквичка. Завийте я внимателно и закрепете с клечка за зъби.

Миш-маш с печени чушки

Необходими продукти:
600 г печени червени чушки
600 г натрошено краве сирене
6 домата
1 глава лук
4 скилидки чесън
8 яйца
1 ч. л. захар
олио
магданоз

Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна и ги запържете в олио. Добавете нарязаните на кубчета домати, заедно с малко захар. Оставете ги да омекнат и да се сгъстят. Нарежете чушките и ги добавете в тигана да се задушат за 5 минути. Разбийте яйцата и ги добавете към миш-маша заедно с натрошеното сирене. Бъркайте непрекъснато, докато ястието се сгъсти. След като яйцата са готови, свалете от котлона и поръсете с нарязан магданоз. 

Рататуй

Необходими продукти:
1 патладжан
1 тиквичка
1 глава лук
2 големи домата
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 скилидки чесън
3 с. л. доматено пюре
прясна мащерка, риган
зехтин
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Бърз вариант: Всичко се нарязва на кубчета, патладжанът преди това се посолява и се оставя да се отцеди горчивата му вода. Лукът и чесънът се задушават със зехтин в тенджера. Прибавят се чушките, тиквичката и патладжанът. Ястието се оставя да поври. Накрая се слагат обелените и наситнени домати и подправките. Готви се, докато всичко омекне и остане на мазнина.

Бавен вариант: Патладжанът се нарязва на колелца, посолява се и се оставя да се отцеди горчивата вода. След 15-20 минути се измива. Колелцата се намазват със зехтин и се подреждат на един ред в тава върху хартия за печене. Пекат се 15 минути на 180 градуса и се изваждат от фурната. Доматите се нарязват на кубчета. Чесънът, нарязан на ситно, се задушава в 3 с. л. зехтин за 1 минута. Добавят се доматите, доматеното пюре, 2-3 стръка мащерка, риган. Сосът се вари 20 минути, сваля се от огъня и се посолява. Стръковете мащерка се изваждат. Тиквичката, лукът и чушките се нарязват на шайби. На дъното на подходяща по големина тавичка се разстила доматеният сос. Върху него се подреждат всички зеленчуци на шайби, като се застъпват. Напръскват се със зехтин и се поръсват с малко сол и мащерка. Покриват се с фолио и се пекат 45 минути на 200 градуса. 

Пълнени патладжани с кайма

Необходими продукти:
3 патладжана
500 г кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 домата
настъргана моцарела
олио
сол, червен и черен пипер, чубрица

Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на две по дължина, посоляват се и се оставят 20 минути да им се отцеди горчивата вода. След това се измиват, подсушават и се издълбават. Поръсват се с олио и се запичат в тавичка върху хартия за печене на 180 градуса за 15-20 минути. Нарязаните лук и чесън се задушават в олио, добавя се накълцаната вътрешност на патладжаните, каймата - да стане на трохи и да побелее, и подправките. С получената плънка се пълнят патладжаните, отгоре на всяка половинка се слагат по-дебели филийки домат. Поръсва се с мазнина. На дъното на тавата се сипва малко вода. Пече се на 200 градуса 20 минути и на 180 градуса още 15 минути. Слага се малко моцарела и се пече още 5 минути на 180 градуса. Накрая се поръсва магданоз.

Хит на седмицата

Етрополски млечник

Необходими продукти:
3 яйца
7 с. л. брашно
0,5 л прясно студено мляко
100 г масло
1 щипка сол
пудра захар за отгоре

Начин на приготвяне:
Разбиват се добре яйцата със солта, прибавя се брашното и накрая млякото. В дълбока тавичка се слага маслото и се загрява. Когато се препържи, половината от него се сипва в сместа, като се бърка. Сместа се изсипва в тавата и се пече в умерена фурна, докато се зачерви и се надигне на мехури – 20-25 минути. Десертът се поднася топъл, поръсен с пудра захар.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"