Летни рецепти с чушки

Избирайте по-узрели, твърди и гладки плодове

Официалното им име е пиперки

Чушка е по-популярното название на зеленчука пипер или пиперка, който принадлежи към голямото семейство Картофови. Произхожда от тропическите райони на Америка и пристига в Европа заедно с колонизаторите на Новия свят.

Чушките са подходящи за салати, печене, пържене, варене, пюриране, пълнене. Изсушени, в смлян или счукан вид, са една от най-често употребяваните подправки. Има различни по цвят и форма плодове на пипера, както и по-дребни люти разновидности. У нас популярни видове са камба, капия, сиврия, долма, чорбаджийска и шипка. Могат да се консумират пресни, замразени, сушени или консервирани. Готвените ястия могат да се приготвят със сурови чушки, но с предварително опечени стават по-вкусни и щадящи стомаха, защото се маха трудно смилаемата им люспа.

Червените чушки съдържат най-много витамин С от всички зеленчуци - 240 мг в 100 г., а лютите имат полезното вещество капсаицин. В сравнение със зелените чушки, червените имат почти 11 пъти повече бета-каротин и 1,5 пъти повече витамин С. Всички сортове чушки са отлични източници на фолиева киселина и фибри, но съдържат и други витамини и минерали, включително тиамин (В1), пиридоксин (В6), магнезий, мед и витамин Е.

Тъй като имат над 30 вида каротеноиди, които защитават ретината, чушките са полезни за зрението и предотвратяват заболявания като катаракта и макулна дегенерация. Плодовете са приличен източник на желязо, а витамин С в тях помага за усвояването на желязото от червата, което е особено полезно за хората, страдащи от анемия.

Избирайте здрави, гладки и твърди плодове, с ненарушена кожа и без меки участъци. Суровите чушки могат спокойно да престоят в хладилник пет дни, без да загубят качествата си. За предпочитане са по-узрелите, защото съдържат повече каротеноиди. При замразяване запазват напълно вкуса и полезните си качества.

Чушки с извара и яйца

Необходими продукти:

5 големи червени чушки
250 г. извара
2 яйца
3-4 стръка магданоз
2 с. л. олио
галета за поръсване
масло
сол
Начин на приготвяне:

Чушките се опичат, обелват и почистват от семките. Разбъркват се яйцата, изварата, олиото, нарязаните листа магданоз и щипка сол (според солеността на изварата). Чушките се напълват внимателно до половината и се затварят с клечка за зъби. Подреждат се в тава върху хартия за печене, поръсват се с галета и на няколко места се слагат парченца масло. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 минути или до златист загар. Готовите чушки се поръсват с магданоз и се сервират топли.

Печени чушки с яйца и сирене



Необходими продукти:

1 кг чушки
5-6 яйца
100 г. сирене
4 с. л. готварска сметана
4 с. л. олио
брашно
подправки по желание

Начин на приготвяне:

Чушките се изпичат и обелват. Нарязват се на две половинки по дължина и се почистват семките, като се оставят дръжките. Овалват се в брашно и се запържват в олиото. Яйцата се разбиват, смесват се с настърганото сирене, сметаната и подправките и се сипват върху всяка половинка, която предварително е подредена в намазнена тава. Запичат се в умерена фурна (180 градуса) до златисто - 20-25 минути.

Мързеливи чушки бюрек

Необходими продукти:

1 кг чушки – червени и зелени
5 яйца
400 г сирене
60 г масло
сол, сух риган
1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Чушките се изпичат, обелват и почистват от семките. Нарязват се на по-едри парчета в дълбока купа. Смесват се с разбитите яйца, натрошеното сирене и маслото на парченца. Овкусяват се със сол (ако е нужно), сух риган и нарязан на ситно магданоз. Всичко се изсипва в дълбока йенска или друга тава и се подравнява. Пече се на 200 градуса 30 минути. Готовото ястие се поръсва с магданоз.

Печени пиперки с доматен сос

Необходими продукти:
1 кг печени чушки
1 кг домати
4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
щипка захар
3 с. л. зехтин
олио
брашно

Начин на приготвяне:

Опечените и обелени чушки запържете в олио със или без брашно, а можете да ги подредите и само печени в голяма дълбока чиния. Обелете доматите и ги настържете на ренде или нарежете на много дребно. Сложете ги в тенджера да заврат. Добавете ситно нарязания чесън и щипка захар. След като сосът се посгъсти, добавете зехтина и оставете да ври още 5 минути. Внимание, пръска, използвайте капак! Свалете от огъня, добавете ситно нарязания магданоз и разбъркайте. Изсипете соса върху чушките. 

Пълнени чушки по гръцки

Необходими продукти:
1 кг чушки
100 мл олио
3 глави лук
200 г. ориз
3-4 домата
50 г. стафиди
100 г. гъби
1 картоф (по желание)
сол, червен и черен пипер, магданоз

Начин на приготвяне:

Чушките се почистват от семките. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото с малко вода. Прибавя се измитият и отцеден ориз и се запържва, докато стане стъклен. Поръсва се червен пипер, добавят се половината ситно нарязани домати, стафидите и нарязаните гъби. Посолява се и се налива още вода да набъбне оризът. Прибавят се черен пипер и магданоз. С тази смес се пълнят чушките и се подреждат в тенджера (ако ще се варят) или в тава (ако ще се пекат). Всяка чушка може да се запуши с резен домат или кръгче картоф, или просто да се топне в брашно. Поливат се с олио, сипват се останалите ситно нарязани домати и вода до средата на чушките. Ако ще се варят, отгоре се притискат с чиния, за да не излезе плънката. Не трябва да бълбукат силно, а да къкрят, до готовност на ориза. Ако ще се пекат, се слагат в предварително загрята фурна на 200 градуса за 45 минути. Готовите чушки се поръсват с магданоз. Поднасят се топли или студени.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"