Летни рецепти: Тиквичките обичат копър, патладжаните - сирене

Родната кухня предлага всевъзможни комбинации на зеленчуци

Хапвайте сезонен зарзават, консервите са за зимата

На пазара най-после се появиха и родните сезонни зеленчуци, които, всеки може да потвърди, са много по-вкусни от „пластмасовите“ вносни. Е, краставиците може да са криви, но нали така и така ще се режат… Затова пък с български домат и малко сирене можеш да се наядеш, без да се сетиш за основно. И без да се налага да го белиш, защото люспата му е тънка. А чушките не са по половин килограм едната, защото не са плод на химическата наука.

Има няколко неписани правила за комбиниране на зарзават. Тиквичките например винаги се готвят с копър, на доматите подхожда босилек, бобът е вкусен с джоджен и девесил. Патладжаните задължително се приготвят или поднасят със сирене, извара, кашкавал или млечен сос с чесън. Това не е заради вкуса, а си има научно обяснение. Патладжанът спада към храните, които са богати на оксалати. При прекалена консумация на това природно съединение то може да кристализира в телесните течности и да предизвика здравословни проблеми за хората с бъбречни, чернодробни или жлъчни заболявания. Калцият, съдържащ се в млечните продукти, регулира усвояването на оксалатите от храната и изхвърлянето им от организма. Доказано е, че диетите с ниско съдържание на калций увеличават риска от калциево-оксалатни камъни в бъбреците.  

Пълнени тиквички с пиле и гъби

Необходими продукти:
2 тиквички
250 г гъби
300 г пилешки гърди
130 мл готварска сметана
80 г твърдо сирене
1 глава лук
2 ч. л. брашно
40 мл олио
сол, черен пипер, индийско орехче

Начин на приготвяне:
Тиквичките се остъргват и се нарязват на шайби с дебелина 4 см. Издълбават се като чашки. Месестата част оставете за друго готвене. Подреждат се в намазнена тавичка и се пекат на 180 градуса 20 минути. Лукът се нарязва на ситно, пилешките гърди и гъбите - на кубчета. Запържете лука до прозрачност, добавете гъбите и пилешкото – отначало на силен огън, после задушавайте на слаб 10-15 минути, докато течността се изпари. Добавете подправките и брашното. Бъркайки, гответе още 1 минута. Сипете сметаната. Изчакайте да заври, като разбърквате, и гответе още 1-2 минути – до сгъстяване на соса. Разпределете плънката в чашките от тиквички. Отгоре настържете твърдото сирене. Запечете на 180 градуса 10-15 минути.

Чеверме пилаф с агнешко и патладжани

Необходими продукти:
500 г агнешко (или друго) месо
6-7 продълговати патладжани
1 ч. ч. ориз
1 с. л. доматена паста
2 с. л. суров шамфъстък
2 с. л. сурови бадеми
2 с. л. масло
сол, черен пипер, бахар
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Залейте ориза с вряща вода с малко сол и го оставете да кисне, докато водата стане хладка. След това го отцедете и оставете настрана. Бланширайте суровите ядки и ги обелете. Запечатайте нарязаното на хапки месо в тиган, докато пусне сока си и течността се изпари. Сложете маслото и запържете за няколко минути. Добавете доматената паста, сол, черен пипер и бахар. Гответе още 1 минута и налейте 4-5 ч. ч. вода. Похлупете и задушавайте, докато месото омекне. Нарежете патладжаните надлъжно на филии с дебелина половин пръст. Запържете ги от двете страни до полуготовност и ги извадете върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината. Извадете месото, прецедете соса и го премерете. Ако е по-малко от 3 ч. ч., добавете вода. Поставете ядките на дъното на кръгла форма за печене. Отгоре разпределете месото. Облицовайте плътно стените на формата до ръба с филийките патладжан. Измийте ориза и го разпределете върху месото. Внимателно налейте 3 ч. ч. от соса и покрийте с капак. Печете на умерена фурна, докато оризът абсорбира течността. Извадете съда, махнете капака и сложете памучна кърпа или 2 слоя кухненска хартия върху отвора. Оставете 10-15 минути да почине. След това сложете отгоре кръгла чиния за сервиране и, като държите здраво, обърнете пилафа върху нея. В турската кухня „чеверме“ означава нещо, което се обръща, и то не е задължително да бъде месо на шиш.

Мусака с кайма и тиквички

Необходими продукти:
500 г кайма
1 кг тиквички
1 ч. ч. домати
4-5 скилидки чесън
1 глава лук
1 каф. ч. ориз
1/2 вр. магданоз
1/2 вр. копър
1 каф. ч. олио
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарязваме тиквичките на колелца и ги пържим в олио до полуготовност. В същата мазнина пържим нарязания на кубчета лук, каймата, ориза, червения пипер и накрая доматите. Слагаме ситно нарязаните чесън, магданоз и копър, разбъркваме и отстраняваме от огъня. На дъното на тавичка подреждаме половината тиквички, отгоре плънката и завършваме с останалите тиквички. Поръсваме с черен пипер и заливаме с топла вода да се покрият тиквичките. Запичаме на 200 градуса, докато остане на мазнина. По желание слагаме заливка от 1 коф. кисело мляко, 3 яйца, 3 с. л. брашно, сол и сода бикарбонат на върха на ножа. Връщаме във фурната, докато придобие златист цвят. 

Патладжан с лук на фурна

Необходими продукти:
3 средни патладжана
2 глави лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
4-5 скилидки чесън
1 с. л. лимонов сок
сол, подправка за скара, лют пипер

Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват и се нарязват на едри кубчета. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата им вода 30 минути. Поръсват се с подправка за скара, половин ч. л. лют пипер, 1-2 с. л. олио и хубаво се овалват. Пекат се върху хартия в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути, докато покафенеят. Лукът се нарязва на полумесеци. Запържва се в 2 с. л. олио до златисто. Зеленината се нарязва на ситно и с нея се поръсва изпеченият и горещ патладжан. Прехвърля се в дълбока купа и се добавят ситно нарязаният или пресован чесън и запърженият лук. Разбърква се и се поръсва с лимонов сок. 

Хит на седмицата

Патладжанени кръгчета с моцарела

Необходими продукти:
1 патладжан
2 домата
2 топки моцарела
зехтин
сол, червен и черен пипер, чесън на прах, риган

Начин на приготвяне:
Патладжанът се нарязва на колелца с дебелина 1 см, без да се бели. Ако има нужда, се посолява да се отцеди горчивата му вода. Подрежда се в тавичка върху намазнена хартия за печене. Доматите се нарязват на кръгчета, моцарелата – също. В чашка се смесват 30 мл зехтин с подправките. С тази смес се намазват патладжаните (само отгоре). Върху всяко кръгче се слага домат и също се намазва със сместа. Пече се на 180 градуса 15-17 минути. Върху горещите патладжани се слага по кръгче моцарела, поръсва се със зехтин и риган и се връща във фурната за още 12-15 минути.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"