Летни рецепти: Хайде на патладжаните!

Без тях няма вкусна зеленчукова манджа

Посолете ги преди готвене, за да изтече горчивата им вода

Един от най-предпочитаните зеленчуци през лятото е патладжанът. Той придава неповторим вкус на ястията, било то постни или с месо. Приготвянето му изисква малко повече време, но усилията си струват. Преди готвене той трябва да се нареже или продупчи и поръси със сол или да се накисне в солена вода, за да се отцеди горчивата му вода, която се дължи на алкалоида соланин (той се образува и в позеленелите картофи и в големи количества е отровен).

Оттам нататък според предпочитанията зеленчукът може да се пържи, пече, задушава, вари, пълни с други зеленчуци, месо или ориз, но никога не се яде суров, защото горчи. Макар калориите му да са малко, при готвене поема много мазнина, което прави ястията тежки. Най-полезните му вещества, на които се дължи тъмно лилавият цвят, се намират в кората, но тъй като е твърда, много домакини предпочитат да я обелят. Има и бели, зелени, светло виолетови разновидности, които малко се различават по вкус, а повече по текстура. У нас най-популярен е наситено виолетовият патладжан. Той е с плътна, богата на фибри текстура. Подходящ е за печене и гриловане. Белият и шареният имат предимството, че не горчат.

В различните държави зеленчукът се използва в традиционни местни ястия – имамбаялдъ и патладжан-кебап в Турция, гръцка мусака и папуцаки, български гювеч, френски рататуй, баба гануш (разновидност на кьопоолуто) в Близкия изток.

Патладжанът понижава нивото на холестерола в организма. Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания, защото калият в него подобрява работата на сърцето, подпомага изхвърлянето на течности и предпазва от отоци. Хората с болни бъбреци и жлъчка обаче трябва да внимават заради изобилието на фосфатни соли в този зеленчук.  

Имамбаялдъ

Необходими продукти:
5 патладжана
4 глави кромид лук
1 глава чесън
5 червени домата
2 моркова
зехтин или олио
1 връзка магданоз
2 дафинови листа
сол, червен пипер, кимион, черен пипер

Начин на приготвяне:
Измиваме патладжаните и белим кората (може на ивици по 1 см). Режем ги на 2 по дължина. Посоляваме ги и ги оставяме да се отцедят. След 2 часа ги измиваме и подсушаваме. Сгорещяваме мазнината и изпържваме патладжаните от двете страни. Нареждаме ги в тава върху хартия за печене. Нарязваме на ситно лука и чесъна, заедно с подправките. Настъргваме доматите, като оставяме един, който нарязваме на кръгчета. Двата вида лук се задушават в мазнината. Прибавяме нарязаните моркови, смлените домати и подправките. Задушаваме още малко. С тази смес се заливат наредените в тавата патладжани, отгоре се подреждат кръгчета домати и се слагат в загрята на 180 градуса фурна. Пекат се около 30 минути, докато хванат апетитна коричка. Ястието е по-вкусно студено. 

Ветрило

Необходими продукти:
по половин патладжан на човек
домати
твърдо сирене
бекон
За соса:
заквасена сметана
майонеза
чесън
пресни подправки на вкус

Начин на приготвяне:
Разрязваме патладжаните на 2 по дължина, заедно с дръжката. Всяка половина разрязваме на ивици с дебелина 1 см, без да режем докрай – ивиците трябва да са хванати при дръжката. Посоляваме патладжана и го оставяме 30 минути да се отцеди. През това време нарязваме бекона и твърдото сирене на тънки филийки, доматите – на полукръгове. Подсушаваме патладжана и го слагаме в тава върху хартия за печене. Между ивиците поставяме филийка бекон, сирене и домат. Поръсваме сол, черен пипер и подправки. В отделен дълбок съд смесваме майонеза и сметана с висока масленост в равни количества, добавяме ситно нарязан чесън и пресни подправки. Разбъркваме хубаво. Мажем патладжана с получената смес. Печем в загрята на 180 градуса фурна 30 минути.

Мусака с кайма и патладжани

Необходими продукти:
500 г кайма
1 кг патладжани
1 ч. ч. домати
1 глава чесън
3 глави лук
1 каф. ч. ориз
1 вр. магданоз
1/2 ч. ч. олио
сол, черен и червен пипер
За заливката:
1 кофичка мляко
3 яйца
3 с. л. брашно
черен пипер
1 щипка сода бикарбонат

Начин на приготвяне:
Обелваме патладжана по желание и го нарязваме на колелца, поръсваме го със сол и го оставяме 2 часа. Измиваме и подсушаваме хубаво. Изпържваме го в загрято олио до полуготово, да омекне. В същата мазнина задушаваме нарязания лук, каймата, ориза, червения пипер и накрая доматите. Добавяме ситно нарязания чесън и магданоз и отстраняваме от котлона. На дъното на тавичка нареждаме половината патладжан, отгоре изсипваме плънката, а върху нея слагаме останалия патладжан. Поръсваме черен пипер и заливаме с топла вода да се покрие патладжанът. Запичаме в силна фурна 30-40 минути. По желание правим заливка и връщаме във фурната да се запече до златисто. Изваждаме и поръсваме с магданоз. 

Папуцаки

Необходими продукти:
2 патладжана
200 г кайма
2 глави лук
4 скилидки чесън
2 домата
100 г кашкавал
1 дафинов лист
зехтин

Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на 2 по дължина, посоляват се и се оставят 2 часа. Измиват се и се подреждат в тава. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна 25 минути. След това вътрешността им се издълбава. Нарязаните на ситно лук, чесън и домати се задушават в загрята мазнина. Добавят се вътрешността от патладжаните и каймата. Подправя се с дафинов лист. Патладжаните се пълнят с приготвената смес и се пекат в загрятата фурна 20 минути. След това се поръсват с настърган кашкавал и се допичат до златист загар. 

Хит на седмицата

Пържен патладжан с орехово-чеснов сос

Необходими продукти:
1 кг патладжани
1 ч. ч. олио
1 каф. ч. смлени орехи
4-5 скилидки чесън
1 каф. ч вода
сол, магданоз, зрънца нар

Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват, нарязват на колелца или филийки, посоляват се и се оставят за 2 часа. Измиват се, подсушават се и се изпържват в олиото. Нарежда се в голяма чиния. В мазнината се задушават счуканият чесън и орехите. Сипва се и водата и сосът се оставя да поври 5-10 минути. С него се заливат патладжаните. Може да се сложи върху всяка филийка патладжан и тя да се прегъне на две или да се навие на рулце. Отгоре се поръсва магданоз и се слага зрънце нар.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"