Летният фестивал „Опера на върховете -Белоградчишки скали“ бе открит с представление на операта „Тоска“

Деветото издание на фестивалът „Опера на върховете“ бе открит с представление на операта „Тоска“ снощи под открито небе и сред уникалната природа на Белоградчишките скали.

Публиката, аплодира за пореден изпълнителите, които излязоха на сцената в Белоградчишката крепост и се насладиха на професионализма на гостуващите артисти и артистите от  Софийската опера и балет.

Любителите на оперното изкуство гледаха и бурно аплодираха участниците в първия спектакъл- операта „Тоска“ от фестивалната програма-оперната прима Радостина Николаева, която изпълни ролята на Флория Тоска, Мартин Илиев – бе в образа на Марио Каварадоси, Веселин Михайлов- се превъплати в Барон Вителио Скарпия. На диригентския пулт бе Джампаоло Мацоли.  В спектакъла участваха възпитаници на Детския комплекс в Белоградчик.

„Тоска“ бе първата от трите опери, които са включени в програмата на фестивала, на Пучини. Публиката в следващите дни ще може да види и оперите „Мадам Бътерфлай“ (на 3 август) и „Турандот“ (на 4 август). 

Софийската опера и балет в тазгодишният фестивал в Белоградчик отбелязва Годината на Пучини - 165 години от рождението на композитора и 100 години от смъртта му, като поставя  три от неговите творби.

Създаването на фестивала “Опера на върховете – Белоградчишки скали“ е желание операта да се слее с природата. Така се получи едно истинско съчетание със самата природа на оперното изкуство - музика, театър, слово, игра, балет, танц, каза при откриването на фестивала маестро акд. Пламен Карталов. Тези божествени скали вдъхновяват и дават импулс на нещо, което е неповторимо. Много хора казват, че по целия свят няма такава среда, в която да се играе оперен спектакъл. С репертоарната програма на Софийската опера даваме нашето изключително участие към културния порив Белоградчик да стане наистина град на музиката и на оперното изкуство, отбеляза в словото си още акад. Пламен Карталов.

Кметът на Белоградчик Боян Минков, приветства участниците в деветото издание на фестивала и публиката, като им пожела приятни мигове и преживявания сред уникалната природа на Белоградчишките скали и магията на оперното и балетното изкуство. 

В рамките на „Опера на върховете“ ще бъде представена "Медея" на Луиджи Керубини (на 9 и 10 август). Произведението ще бъде поставено за първи път на Белоградчишките скали, като то е адаптация на премиерната за България постановка в театъра на Софийската опера, посветена на 100-годишнината от рождението на Мария Калас. В ролята на Медея публиката ще види солистите Габриела Георгиева и Лилия Кехайова. 

Програмата на фестивала ще завърши на 16, 17 и 18 август с мюзикъла „Мамма миа!“. Постановката е на Пламен Карталов и изиграна повече от 135 пъти от състава на Софийската опера и балет.

За първи път на фестивала има гостуващи певци във всеки спектакъл.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"