Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Коалицията „Лукойл“ отказа горивата да поевтинеят с 1 лев (обзор)

Срещу намаляването на цената на горивото са “ПП”, БСП, “Възраждане”, “Български възход”

Коалицията “Лукойл” отказа горивата да поевтинеят с 1 лев, заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че в тази коалиция са “Продължаваме промяната”, БСП, “Възраждане”, “Български възход”.

“БСП, ПП, Възраждането и Възхода не подкрепиха да връщаме по 1 лев на българските потребители от нафтата и бензина А95”, обясни Борисов. Това са четирите проруски партии, които продължават да искат милиарди долари, които да изтичат през “Газпром” и неговите дъщерни фирми и “Лукойл” през неговите дъщерни фирми за войната, която Путин води в Украйна”, заяви Бойко Борисов.

“От другата страна е евроатлантическата коалиция ГЕРБ - СДС, ДБ, ДПС”, подчерта Борисов. Делян Добрев посочи, че в същата група са и няколко депутати от “Промяната”, но не ключови - като Венко Сабрутев, които били против.

“Миналата година “Лукойл” е работил с 50% руски петрол и 50% друг. Тезата, че не можем без руски петрол, издъхва. Тази година работят с него, защото е с 1 лв. на литър по-евтин. Но той не отива при българските потребители, а в швейцарски сметки”, поясни Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката.

“Ако приемем, че печалбата е 2,1 млрд. лв. на година - защо сега не ги дадат, а от догодина. Те тази година са се напечелили. 700 млн. лв. могат да дадат, който е 33% за облагане на сръхпечалбата”, попита Борисов.

Борисов попита защо “Лукойл”, които са “изсмукали 2,1 милиарда от българския народ”, не си прехвърлят фирмите още тази година в България. А щели да го направят догодина.

Ударно минаха два антикорупционни закона, посочи Борисов. Той имаше предвид законопроекти за реформа на КПКОНПИ, внесени от МС и от ПП.

Лидерът на ГЕРБ подчерта още, че подкрепата за Украйна има огромно значение за целия демократичен свят.

Борисов коментира и темата “Шенген” и филма на британската телевизия “Скай нюз”.

“Преди 2 години, докато отговарях аз за България, беше нулева миграция. След чегъртания, махания и уволнения - какво мислите, че граничарите са безкрайно много”, поясни Борисов.

Той изрази недоволство към тези, които писали, че е бил в Истанбул, за да се срещне тайно с президента Ердоган.

“Отидох в Истанбул, срещнах се с Вселенския патриарх, каза той. И добави, че ако е имал среща с турския президент, да го е обявил, защото това е чест. „Без Турция не можем да решим мигрантската криза”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

“Ясно е, че повече руски газ няма да има, ще трябва да се докарва втечнен газ. Кирил Петков и Асен Василев не си резервираха капацитет в Гърция. Лошо ли е като се казва, че България е съсобственик на терминала в Александруполис? Същото може да се направи и с Турция. Затова ние сложихме за кандидат-премиер човек, който да може да обедини”, обяви Борисов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"