Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Петков и хората му са омазани до ушите с корупция

Енергетиката на България е дадена на две офшорки

Цялата ПП е върла некомпетентност

“Вече няма човек, който да харесва сегашните и няма човек, който да не вижда какво сътворяват. Те стоят само заради постове. Няма да ги подкрепяме да стоят. Петков и хората му са омазани до ушите с корупция. Ние с корумпирани не искаме да разговаряме.” Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията. Той бе категоричен, че ГЕРБ няма да подкрепят правителството на Кирил Петков по какъвто и да е начин след ареста на Борисов, който съдът обяви за незаконен.

“Преди ареста (можеше да ги подкрепяме) по всички важни теми. След ареста - без да си замине Кирил Петков, не могат да говорят по никаква тема с нас”, подчерта Борисов.

“Цялото ПП е върла некомпетентност. Само председателят на парламента става, ако ме питат. Но парламентаризмът е убит. Прилагат всякакви трикове, за да нарушават правилника”, посочи лидерът на ГЕРБ.

За меморандума

Факсимиле от меморандума с Gemcorp”, който смелият министър на енергетиката е предоставил на ГЕРБ.

“От парламентарната трибуна Петков нарече Меморандума за разбирателство писмо за намерение (с Gemcorp и IP3 Corporation). Управляващите са подписали с офшорка, регистрирана през 2016 г. в Джърси, свързана с верига от офшорки на Кайманите и в Женева. Обвързват енергетиката с капитали, чиито произход не знаем. Става дума за чудовищна далавера и корупция за милиарди. Заробват българската енергетика, докато я има. Милиарди ще минават през офшорки.

В точка 6 на меморандума пише “приложимо право всички възникнали спорове свързани с меморандума трябва да се определят от арбитража във Франция. Това е висша степен на корупция за милиарди, ядрено гориво, всичко да минава през тези офшорки”, каза лидерът на ГЕРБ.

“Министърът на енергетиката за 24 часа ни представи меморандума и това е прозрачност от негова страна, но вече седмици наред чакаме от Лорер да ни прати договора с електрическите автомобили, който подписа Петков.”, подчертаха от ГЕРБ.
Очакваме от Лорер най-късно утре да ни предостави договора, заяви депутатът Делян Добрев.

“Ако се върнем на офшорката, не може да се установи собствеността, нито пък капиталите. Може да има пране на пари, но ние обвързваме енергетиката си, без да знаем законно ли е всичко. GEMCORP се занимават с търговия на диаманти и храни, те нямат общо с енергетиката. Не е вярно, че компанията няма връзки с Русия. 2019 г. те подписват със Сбербанк в Сочи за хранителни продукти за 5 млрд. долара. На този форум е и Путин, каза бившата шефка на Българската агенция за инвестиции Десислава Трифонова, сега депутат от ГЕРБ. Първо трябва да се провери защо точно “Gemcorp”. Първо се излъга за американското посолство, след това посолството на Великобритания после се оказа, че нямат нищо общо. Остава да предположим, че руски олигарси са предложили тази компания?!?, категорична бе тя.

За заемите

“Това правителство е цар на разточителството на фона на недоволно население заради инфлацията. Не е новина, че ще плащаме лихви. Сега готвят да вземат 1 милиард евро от външните пазари. Не разбирате ли че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат няма кой да ви помогне”.

 Властта сега тегли заеми, на Кирил Ананиев му побеля косата, като гледа. Вие не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат няма кой да ви помогне. Социологическите проучвания почнаха да го разбират, но след два-три месеца няма да има какво да се направи. категоричен бе Борисов.

За еврозоната и инфлацията

Нашата инфлация не може да бъде по-висока за еврозоната от средното за трите най-ниски там. Нашата е 12 на сто и ние спокойно можем да забравим за еврозоната. ДБ спокойно може да спрат да говорят за еврозоната, тя вече не е възможна”, заяви лидерът на ГЕРБ.

За цената на тока

Октомври месец им казахме как на българите няма да им се вдигне тока, работодателите и синдикатите го разбраха за 6 минути, 6 месеца обаче тези грабят потребителите. И сутринта започвам да ги чувам да говорят за същото. Да спасяват икономиката през енергетиката, а не през заеми с жестоки лихви. Сега готвят 1 млрд. евро да вземат от външните пазари. Радев има водеща роля за национално съгласие, Ники Василев пита за 9 дни къде отидоха 9 милиарда. Нямаме аналог в историята друг такъв.”, каза Борисов.

За машинното гласуване и диалог с властта

БСП внесоха смесено гласуване - с хартия и електронно. Сега ще разберем има ли манипулация с машинното гласуване - ще дойде експерт и ще обясни. По повод вота на доверие, дава го народът.

Тези хора всеки ден са на свободно падане. Вчера Петков ходи с Фалкона да лети и да се покаже, отсече той. Това е пропито от корупция и ръжда, допълни Борисов. Ние не искаме власт, ние сме се науправлявали. На мен ми е мъчно за хората и че от лидери на Балканите, всичко минаваше през София, сега станахме за посмешище, каза лидерът на ГЕРБ.

За парламентаризма

Цялото ПП е върла некомпетентност. Само председателят на парламента става, ако ме питат. Но парламентаризмът е убит. Прилагат всякакви трикове, за да нарушават правилника. Ще излъжат фирмите с 50% плащания и другите 50 остават в дългове, заяви Борисов. Ние когато си тръгнахме, им оставихме 1 млрд. да си доплатят в сметка това, което сме започнали да достроят. Вкарахме 1,2 млрд. във ВиК холдинга, за да се правят ремонти. Сега искат да ни оставят милиарди дългове и другите 50 процента за пътища ще ги оставят на друг да ги плаща, това правят, каза Борисов.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"