Лидерът на Хамас бе убит при удар в Техеран

Русия: Близкият изток е на ръба на голяма война

Прогнозите са за ескалация на напрежението

Политическият лидер на Хамас - Исмаил Хания, бе убит рано вчера сутринта при удар по резиденцията му в Техеран, съобщиха от палестинското движение и Иран, като хвърлиха вината за случилото се върху Израел и се заканиха с отговор, предаде Ройтерс.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) потвърди смъртта на Хания и допълни, че се води разследване. “Рано тази сутрин резиденцията на Исмаил Хания в Техеран беше поразена, в резултат на което той и един от телохранителите му загинаха мъченически. Причината се разследва и ще бъде обявена скоро”, се посочва в днешното изявление на корпуса.

Хания, който по принцип пребиваваше в Катар, бе в Техеран за клетвата на новия президент на страната Масуд Пезешкиан, която се състоя във вторник. Хания бе лицето на международната дипломация на Хамас и участваше в международните преговори за прекратяване на огъня в Газа - война, която започна след нападението на Хамас по Израел на 7 октомври миналата година.

В изявление въоръженото крило на Хамас предупреди, че убийството на Хания ще “изведе битката в нови измерения и ще има големи последствия”. А върховният лидер на Иран Али Хаменей отсече, че е дълг на Техеран да отмъсти за убийството на лидера на Хамас, тъй като то се е случило в иранската столица.

Израел днес не коментира случилото се, израелските военни само посочиха, че оценяват ситуацията.

Ливан, Йордания, Китай, Турция, Русия осъдиха убийството на Хания и прогнозираха ескалация на напрежението в региона.
Москва предупреди, че Близкият изток е на ръба на голяма война и че ключовите играчи продължават да увеличават залозите. “В момента регионът балансира на ръба на глобален конфликт. Страните продължават да вдигат залозите”, заяви днес Андрей Настасин - заместник-говорител на руското външно министерство. Според него няма изгледи за промяна на динамиката на събитията в региона.

Русия смята, че “маниакалното желание” на САЩ да монополизират процеса на политическо уреждане в Близкия Изток е довело до тази ситуация. “Очевидно е, че организаторите на това политическо убийство са били наясно с опасните последици от това действие за целия регион”, категоричен бе Настасин.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"