Лидерът на „Хамас“ убит при случайна престрелка

Яхия Синуар ликвидиран от патрулиращи пехотинци

Нетаняху: Това бележи началото на края на войната в Газа

Израел настоява за освобождаване на заложниците

Лидерът на “Хамас” Яхия Синуар е убит в случайна престрелка с израелски войници, разразила се в южната част на Газа, предаде Ройтерс.

Подробностите за ликвидирането на Синуар бяха съобщени след като бе потвърдено - от зъбния му картон, пръстовите отпечатъци и ДНК тестове, че убитият е лидерът на палестинската терористична група.

Разузнавателните служби търсили Синуар месеци наред и постепенно стеснявали района, в който той би могъл да действа. Извършили десетки операции през последната година и през последните седмици в района, където се е намирал Синуар, ограничавали са оперативното му движение и преследването му е довело в крайна сметка до елиминирането му, обясниха израелските военни.

Но за разлика от други екстремистки лидери, проследени и убити от Израел, операцията, която най-накрая ликвидира Синуар не е била планиран и целенасочен удар.

Пехотинци попаднали случайно на Синуар, докато претърсвали в сряда района на Тал ел Султан в южната част на Газа, където смятали, че се намират висши членове на “Хамас”.

Войниците видели трима заподозрени екстремисти да се движат между сгради и открили огън, довел до престрелка, по време на която Синуар избягал в разрушена сграда. Израелските военните днес разпространиха кадри от мини дрон, на които се вижда Синуар, тежко ранен в ръката, седнал на стол, с лице покрито с шал. Видеото показва как лидерът на “Хамас” се опитва да хвърли пръчка по дрона, в отчаяни усилия да го събори.

На този етап, според израелския военен говорител контраадмирал Даниел Хагари, Синуар е бил идентифициран само като боец. Войниците го намират с оръжие, бронежилетка и 40 000 шекела (над 10 000 долара). “Той се опита да избяга и нашите сили го елиминираха”, каза Хагари пред журналисти. Едва след това е установено кой е ликвидираният.

Смъртта на Яхия Синуар бележи “началото на края” на войната в Газа, обяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху. “Войната може да свърши да утре, ако “Хамас” свали оръжието и освободи заложниците”, каза още Нетаняху.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"